Nagyvilág

2011.02.24. 17:08

Rekordáron a kávé ára az Egyesült Államokban

<p>Tizennégy éves rekordot döntött a kávé ára Amerikában, és hamarosan a fogyasztók pénztárcája is megérzi a változást. A határidős ügyletek piacán a kávé ára megduplázódott tavaly, múlt héten pedig 2,46 amerikai dollárért adtak egy font kávét. Ez az elmúlt 14 évben a legmagasabb ár. Hamarosan a vásárlók is megérzik majd a változást - közölte a cnnmoney.com-ra hivatkozva a Kitekintő.</p>

Szakértők szerint a drágulásnak nem csak az infláció az oka, hanem a bizonyos fajták iránti nagy kereslet és az utóbbi évek kedvezőtlen időjárása miatti rossz termés. Egyes üzletek és nemzetközi kávézóláncok - közte az 1971-ben Washingtonban alapított Starbucks - már megemelték áraikat, és a JM Smucks is tíz százalékos emelés mellett döntött.

A szakértők ráadásul további emelkedéseket jósolnak a várható gyenge termés (a termelők 10 százalékkal alacsonyabbat várnak, mint a legutóbbi) és a növekvő kereslet miatt, amely így különösen érintheti a kávéból jelentős importra szoruló Egyesült Államokat.

A kereslet különösen kiemelkedő - az egyben a világ legnagyobb kávé exportőrének számító - Brazíliában is, továbbá Indiában, valamint Kínában, ahol az elmúlt két évben a fogyasztás növekedése körülbelül 40 százalékos volt. Szakértők szerint árfelhajtó hatása van annak a fogyasztói szokásnak is, hogy az emberek hajlandóak többet fizetni egy jobb minőségű feketéért.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!