Nagyvilág

2011.02.10. 16:58

Országos sztrájkot hirdetnek az izraeli szakszervezetek az áremelkedések miatt

<p>Az alapvető termékek és szolgáltatások árának rohamos emelkedése miatt országos sztrájkot hirdet a legnagyobb izraeli szakszervezeti szövetség. Csütörtöki bejelentésük szerint a döntés megszületett, a törvénynek megfelelően a jövő héten bejelentik a felszólítást a munkabeszüntetésre.</p>

A Histadrut nevű szövetség közlése szerint tömegtüntetéseket tartanak, péntektől pedig útelzárásokkal is tiltakozni fognak. Az izraeli törvény szerint két héttel előbb be kell jelenteni a sztrájkokat.

A Histadrut közlése szerint a tiltakozássorozat a közvélemény növekvő haragjának kifejezése. Izraelben rohamosan nő az élelmiszerek és az üzemanyagok ára, ennek egyik eredménye az is, hogy a koalíciós kormány legnagyobb erején, Benjamin Netanyahu Likud pártján belül is felzúdulás van, sokan sürgetik a miniszterelnököt, hogy tegyen valamit az áremelkedések megfékezésére.

A szakszervezetek a kenyér, a benzin, a lakbérek, a tömegközlekedés árainak befagyasztását, és a vízhasználatra tervezett áfabevezetésének elhalasztását követelik. A szakszervezetek azt is követelik a kormánytól, hogy a januárban megkötött egyezségnek megfelelően végre emelje fel a havi minimálbért 3850 sékelről 4300-ra. Tavaly a kenyér átlagára tíz százalékkal, a benziné 13 százalékkal, a vízé pedig 134 százalékkal nőtt Izraelben.

- Független Hírügynökésg-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!