Nagyvilág

2011.02.02. 15:32

Nobel-békedíjra jelölték a WikiLeaks honlapot

<p>A norvég parlament egyik képviselője szerdán bejelentette, hogy a WikiLeaks internetes portált jelölte meg a 2011-es év Nobel-békedíjára. A képviselő szerint ugyanis a titkos háborús és diplomáciai iratokat kiszivárogtató oldal az átláthatóság jelképévé vált világszerte.</p>

Állítása szerint a WikiLeaks közvetve befolyásolta a jelenlegi egyiptomi eseményeket. A tüntetéssorozat ugyanis tunéziai mintára kezdődött, ahol 23 év után, januárban elűzték az államfőt, miután a WikiLeaks nyilvánosságra hozta a tunéziai elnök családjának vagyoni helyzetét.

Az idei Nobel-békedíjra keddig lehetett leadni a javaslatokat. A kitüntetésre világszerte több ezren - köztük politikusok, tudósok, nemzetközi intézmények alkalmazottai - neveztek meg jelölteket. A norvég parlamenti képviselő, Snorre Valen a kormánykoalíciót alkotó Szocialista Baloldal nevű párt tagja szerint: "A WikiLeaks egyetemes értékeinkért küzd azzal, hogy feltárja a korrupciós eseteket, háborús bűnöket és kínzásokat - amelyeket időnként a norvégok szövetségesei követnek el" - írta internetes oldalán Snorre Valen.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!