Nagyvilág

2011.02.13. 15:13

Műtárgyakat loptak az Egyiptomi Múzeumból

<p>Értékes műtárgyakat loptak el a kairói Egyiptomi Múzeumból, köztük több fáraószobrot - közölték vasárnap egyiptomi tisztségviselők. A kormányellenes tüntetések első napjaiban törtek be a múzeumba a fosztogatók, akik törni-zúzni kezdtek az épületben. A múzeum kurátorai még vizsgálják, pontosan mekkora veszteség keletkezett.</p>

Az antikvitásokkal foglalkozó egyiptomi miniszter közlése szerint több tucatnyi ókori műtárgyat loptak el a kairói Egyiptomi Régiségek Múzeumából, köztük fontos műkincseket is. Zahi Hawass közölte: az ellopott tárgyak között van egy Tutanhamon fáraót ábrázoló aranyozott faszobor, és egy másik, őt ábrázoló szobor részei. Az eltűnt tárgyak között van még egy Ehnaton fáraót valamint egy, a feleségét ábrázoló szobor és több kisebb műtárgy is.

A Hoszni Mubarak elleni demonstrációk fő színhelyéhez közel eső múzeumba január 28-án törtek be fosztogatók, a tüntetések harmadik napján, amikor a rendőrséget visszavonták az utcákról. A múzeumot eleinte civilek próbálták megvédeni a fosztogatóktól, élő láncot alkottak az épület körül. Később már a hadsereg egységei védték az épületben található felbecsülhetetlen értékű tárgyakat.

A múzeum igazgatója szerint a betörők nemcsak fosztogattak, hanem legalább hetven műtárgyat össze is törtek. Az igazgató elmondta, hogy a múzeum kurátorai még vizsgálják, pontosan mekkora a kár.

A hadsereg egységei eddig kettő vagy három gyanúsítottat tartóztattak le az esettel kapcsolatban, és további gyanúsítottakat keresnek - mondta az AFP francia hírügynökségnek egy, a múzeum előtt állomásozó katonatiszt. Az AFP-nek nyilatkozó alezredes elmondása szerint a betörők az egyik ablakon keresztül jutottak be a múzeumba, ahol egyebek mellett Tutanhamon fáraó híres arany halotti maszkját is őrzik.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!