Nagyvilág

2011.02.21. 21:58

"Mészárlás" a líbiai fővárosban - a légierő is a tüntetőket támadja

<p>"Mészárlás" történt hétfőn Líbiai fővárosának külvárosaiban, ahol fegyveres férfiak válogatás nélkül lőttek mindenkire, akit az utcákon találtak - közölte az AFP francia hírügynökség, helyi lakosok beszámolóira hivatkozva. Közben a Máltára szökött líbiai vadászpilóták azt állították, hogy azért menekültek el, mert parancsot kaptak arra, hogy a tüntetők közé lőjenek. Több líbiai ENSZ-diplomata pedig lemondásra szólította fel az országot vezető Moamer Kadafit, a líbiai tüntetők elleni véres fellépés miatt.</p>

Kadafi "háborút hirdetett" a líbiai emberek ellen, és "népirtást" követ el - jelentette ki Líbia helyettes ENSZ-nagykövete, a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva. Ibrahim Dabbashi a New York Times című amerikai lappal pedig közölte, hogy az ENSZ-követség több tagjai is levélben követelte Kadafitól, hogy mondjon le a hatalomról. Az Al-Jazeera English hírtelevízió értesülései szerint több országban is lemondtak posztjukról líbiai nagykövetek, tiltakozásul a hazájukban zajló erőszak ellen.

Az AFP francia hírügynökség Tripoliban lakó emberektől úgy értesült, hogy "mészárlás" folyt hétfőn a város két küldő kerületében is. Egy szemtanú elmondása szerint "afrikai zsoldosokkal" teli helikopterek szálltak le az egyik kerületben, és "válogatás nélkül" lőni kezdtek mindenkire, akit az utcán találtak, és sokan meghaltak. A halottak között nők is vannak.

A hétfőn Máltára menekült líbiai vadászpilóták pedig azt állították, hogy azért szöktek át a szigetre, mert azt a parancsot kapták, hogy támadjanak a Bengáziban tüntető emberekre. A korábbi hírekkel ellentétben a gépeken nem négy, hanem kettő katona volt. Mindketten ezredesi rangban szolgáltak a líbiai légierőnél. Egyikük menedékjogért folyamodott - közölte a máltai kormányszóvivő.

Az Al-Jazeera korábban arról számolt be, hogy a líbiai légierő gépei támadtak a tüntetőkre a fővárosban. Egy politikai aktivista azt állította, hogy az egész főváros támadás alatt áll. A katari központú hírtelevízió úgy tudja, hogy Máltára menekült pilóták azután szöktek el, hogy bajtársaik megkezdték a támadást a Bengáziban tüntető emberek ellen.

Mivel Líbiából külföldi újságírók nem tudósíthatnak, a nemzetközi sajtó kénytelen szemtanúk, aktivisták és jogvédő szervezetek beszámolóira hagyatkozni, és az országból érkező információkat gyakorlatilag lehetetlen független forrásokból megerősíteni. Így azt sem lehet tudni, hogy pontosan mennyien haltak meg a tüntetések kezdete óta, de az biztos, hogy több százan.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!