Nagyvilág

2011.02.21. 17:58

Merkel kiált plágiummal vádolt minisztere mellett

<p>Angela Merkel német kancellár hétfőn kiállt Karl-Theodor zu Guttenberg német védelmi miniszter mellett, akit azzal vádoltak meg, hogy doktori disszertációjának nagy részét másoktól lopta.</p>

Egy, a kérdéses dolgozattal foglalkozó új internetes oldal állítása szerint a miniszter írásának több mint kétharmadát másoktól "vette át". A már csak "Kivág és Beilleszt miniszterként" (Copy and Paste) emlegetett zu Guttenberg tagadja a plágium vádját, de doktori címéről a vizsgálat idejéig lemondott.

A német kancellár újságírók előtt kijelentette, hogy Guttenberget nem egy akadémiai állásra, hanem védelmi miniszternek jelölte, és csak a miniszterként végzett munkája fontos számára. Merkel közölte, hogy Guttenberg "tökéletesen látja el munkáját", és "ez az ami számít".

A miniszter mellett szintén kiállt pártja, a Bajor Kereszténydemokrata Unió (CSU) vezetője is, valamint több párttársa. Egy közvélemény-kutatás adatai szerint pedig a németeknek mindössze 27 százaléka gondolja úgy, távoznia kéne a plágiummal vádolt miniszternek.

A miniszter doktori disszertációjával foglalkozó, frissen létrehozott internetes oldal szerint Guttenberg 2006-os dolgozatának több mint kétharmada lopás. A disszertációt végignéző netezők adatai szerint a tartalomjegyzék és a lábjegyzetek nélkül 396 oldalas dolgozat 270 oldalán találtak fel nem tüntetett forrásokat.

A német sajtóban a botrány kipattanása után "Kivág és Beilleszt miniszter", valamint "zu Googleberg" néven emlegetett 39 éves politikus pénteken elismerte, hogy "hibákat követett el", de tagadta a plágium vádját. A miniszter ugyanakkor közölte, hogy ideiglenesen lemondott doktori címéről, amíg egykori egyeteme le nem zárja az ügyben indított vizsgálatát.
- Független Hírügynökség -

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!