Nagyvilág

2011.02.01. 19:07

Medvegyev szobrot avatott Jelcinnek

<p>Szülővárosában, a szibériai Jekatyerinburgban kedden emlékművet avattak Borisz Jelcinnek, az Orosz Föderáció első választott elnökének, abból az alkalomból, hogy ezen a napon lett volna 80 esztendős - adta hírül az ukrán TSZN televíziós híradóműsor. Az ünnepségen Dmitrij Medvegyev jelenlegi orosz államfő is részt vett.</p>

A Georgij Franguljan szobrász által készített 10 méter magas márvány obeliszken Borisz Jelcin alakja domborművet formáz. A szoborral kapcsolatban Dmitrij Medvegyev megjegyezte, hogy épp olyan, mint életében Jelcin maga is volt: határozottságot és eltökéltséget sugároz. Az orosz államfő beszédében nagyra értékelte néhai elődje munkásságát. Mint mondotta, Borisz Jelcin az ország egyik legnehezebb időszakában állt Oroszország élére és határozott reformjai döntő átalakulásokhoz vezettek.

Az ünnepségen Vlagyimir Putyin nem volt ott. Valentyin Jumasev, Jelcin veje, aki egy időben az elnöki hivatalt is vezette, a Moszkovszkij Komszomolecnek adott interjújában elmondta, hogy apósa utólag nagyot csalódott Putyinban, akiből tulajdonképpen ő faragott elnököt, ám e véleményét soha nem hangoztatta a nyilvánosság előtt.

Borisz Jelcin 1931. február 1-én született Jekatyerinburgban, amelyet akkoriban még Szverdlovszknak neveztek. Itt kezdte politikusi pályafutását is. 1991-ben választották meg Oroszország első elnökévé. A posztot 1999 végéig töltötte be.

videó itt: http://tsn.ua/svit/myedvyedyev-vidkriv-pam-yatnik-yelcinu-v-yekaterenburzi.html

-  Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!