Nagyvilág

2011.02.23. 18:48

Líbia: Nem engedték leszállni Kadhafi menyének repülőjét Libanonban

<p>Libanon néhány napja megtagadta a leszállási engedélyt egy magánrepülőgéptől, amely Moamer Kadhafi egyik fiának libanoni származású feleségét szállította. Ezt egy biztonsági tiszt mondta szerdán az AFP francia hírügynökségnek.</p>

"A bejrúti repülőtér vasárnapról hétfőre virradó éjszaka kapta a kérést, hogy engedjen leszállni egy gépet, amelyen Alin Skaff, Hannibal Kadhafi fiának felesége is utazik, de Libanon habozás nélkül visszautasította azt" - mondta a névtelenséget kérő tisztviselő. A leszállást azért is tagadták meg, mert nem kapták meg a gépen utazók pontos listáját.

Hannibal Kadhafi Moamer Kadhafi líbiai vezető ötödik legidősebb fia, korábban ő volt a líbiai tengeri közlekedési vállalat elnöke, ez a cég intézte az észak-afrikai ország olajexportját is. A fiú korábban arról híresült el, hogy többször is eljárást indítottak ellene Európában, hol gyorshajtásért, hol erőszakos cselekedetekért. Volt, hogy rendőrökre támadt, de 2005-ben Párizsban úgy megverte fotómodell barátnőjét - mostani feleségét -, hogy a nő feljelentette, és Hannibal Kadhafit négy hónap felfüggesztett börtönre ítélték. 2009-ben eltörte felesége orrát egy londoni szállodában, de az asszony a kihívott rendőröknek azt mondta, csak elesett. A pár 2008-ban néhány napot egy svájci őrszobán töltött, mert bántalmazta egy szálloda személyzetét. A líbiai kormány azonnal bojkottot hirdetett a svájci termékek ellen, az alpesi ország polgárai vízumot sem kaphattak az észak-afrikai olajállamba, két svájci üzletembert pedig túszként tartottak fogva Kadhafi parancsára. Líbia visszahívta Svájcból diplomatáit és bezáratta a svájci cégek, köztük a Nestlé és az ABB líbiai irodát is. Még az olajszállítás is megszűnt. Az eset után Moamer Kadhafi azt mondta, ha lenne atomfegyvere eltörölné Svájcot a föld színéről, majd felszólította Németországot, Franciaországot és Olaszországot, hogy osszák fel egymás között a velük szomszédos Svájc területét. A komoly diplomáciai incidensért az alpesi ország végül bocsánatot kért.

A Kadhafi-családot Libanonban nem kívánatosnak nyilvánították. Különösen a siíta közösség körében népszerűtlen, mert a közvélekedés szerint Líbia állt a siíta vezető, Mussza Szadr 1978-as meggyilkolása mögött. Ezt egy szerdai nyilatkozatában egyébként Líbia korábbi, az Arab Liga mellé rendelt nagykövete is elismerte.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!