Nagyvilág

2011.02.24. 14:38

LÍBIA: Kadhafi bukásában reménykednek a korábban általa halálra ítélt bolgár ápolónők

<p>Moamer Kadhafi líbiai vezető bukásában reménykedik az az öt bolgár ápolónő, akiket korábban kétszer is halálra ítéltek, és nyolc évet raboskodtak az észak-afrikai országban. Azzal vádolták őket, hogy szándékosan fertőztek meg HIV-vírussal négyszáz gyermeket a bengázi kórházban. A nővéreket végül az Európai Unió és Franciaország közreműködésével 2007-ben szabadították ki.</p>

"Kadhafi megbukott, már nem tudja újjáépíteni rendszerét" - örvendezett az egyik korábbi halálra ítélt, Sznezana Dimitrova. "Nagyon remélem, hogy Kadhafit elzavarják és Líbiában végre demokrácia lesz" - mondta egy másik korábbi halálra ítélt, Naszja Nenova. A kiszabadított ápolók közül ketten nem ennyire optimisták. Valja Cservenyaska és Valentina Sziropolu nem hisz abban, hogy Kadhafi távozna, szerintük a tapasztalt, de kiszámíthatatlan líbiai vezető megtalálja a kiutat szorult helyzetéből.

Az öt bolgár nővér évekig dolgozott Bengáziban, abban a keleti nagyvárosban, ahonnan a Kadhafi-ellenes megmozdulások indultak. Sok bolgár egészségügyis még most is líbiai kórházakban dolgozik.
Vártam már ezeket az eseményeket, reméltem, hogy a líbiaiak egyszer majd felkelnek Kadhafi rendszere ellen - mondta Krisztiana Valcseva, aki 1999-es letartóztatása előtt tíz évet dolgozott a bengázi kórházban. Szerinte mindig is érezhető volt egyfajta Kadhafi-ellenes hangulat a városban.

Az AIDS-botrányt a líbiai kormány először külföldi gyógyszercégeknek tulajdonította, öt bolgár nővért és egy palesztin orvost le is tartóztattak. A vád szerint azért fertőzték meg a líbiai gyerekeket HIV-vírussal, hogy aláássák a Kadhafi-rendszert. A nyolc börtönben töltött év alatt mindannyian folyamatosan ártatlanságukat hangsúlyozták, és azt bizonygatták, hogy beismerő vallomásukat erőszakkal szedték ki belőlük. A líbiai bíróságon nem vették figyelembe a külföldi orvosszakértők vallomását, akik azt mondták, hogy a rossz higiéniás körülmények okozták a tömeges fertőzést.

A hat elítélt azután repülhetett el Bulgáriába, hogy halálbüntetésüket életfogytiglanra változtatták, és kiadták őket Bulgáriának. Hazatérésük után azonnal szabadon engedték őket.

Csütörtökön mindannyian üdvözölték, hogy a lemondott líbiai igazságügyi miniszter, Musztafa Abdel-Dzsalil is elismerte ártatlanságukat az Al-Dzsazíra hírtelevíziónak adott interjújában. A volt miniszter elismerte, hogy a Kadhafi-rezsim volt felelős a fertőzésekért. Mindig is hittem, hogy egyszer az igazság fog győzedelmeskedni - mondta Valja Cservenyaska. Az ápolónők azt nyilatkozták, iszonyodva gondoltak bele abba, mi történt volna velük, ha még mindig Líbiában töltenék börtönbüntetésüket. Szerintük a hatóságok valószínűleg kivégezték volna most őket.

Szabadulása után mind az öt nővér visszatért hivatásához, immár Bulgáriában.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!