Nagyvilág

2011.02.24. 21:43

Líbia - Emberiesség elleni bűntettek miatt vizsgálódna a francia emberi jogi nagykövet

<p>Egyértelmű bizonyítékok állnak rendelkezésre egy, a Moammer Kadhafi elleni tüntetéseken elkövetett emberiesség elleni bűntettekkel kapcsolatos vizsgálat elindításához - mondta csütörtökön Francois Zimeray, Franciaország emberi jogi nagykövete az AFP-nek. Hozzátette: meg nem erősített információk szerint legkevesebb ezer ember vesztette életét a megmozdulások kezdete óta. Mint fogalmazott, ezek az adatok "nem tűnnek lehetetlennek".</p>

"Egyértelmű, hogy Kadhafi el fog bukni. Miután a miniszterek és a vezető hivatalnokok is lemondanak, nem sok marad az államigazgatásból. A kérdés, hogy mikor és milyen emberi veszteségek árán" - fogalmazott a nagykövet. A tripoli kormány korábban azt közölte, hogy 300 ember vesztette életét a tüntetéseken, míg emberi jogi csoportok legkevesebb 640 halottról számoltak be.

Nemzetközi vizsgálatot sürgetett a Líbiában történtek kivizsgálására a brit miniszterelnök is, "teljességgel elfogadhatatlannak" nevezve, hogy "a diktátor" a saját népére támad. David Cameron emlékeztetett, hogy korábban sem támogatta Kadhafit, vagy a rezsimjét, és nem ellenezné, ha további szankciókat vezetnének be ellene. "A nemzetközi közösségnek hangosan és közösen kell felszólalnia" - tette hozzá a kormányfő.

Luis Moreno-Ocampo, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyésze korábban úgy nyilatkozott, hogy "a líbiai igazságszolgáltatással kapcsolatos döntést a líbiaiaknak kell meghozniuk". Az ügyész ezzel arra utalt, hogy Líbia nem írta alá a bíróság felállítását elrendelő Római Statútumot, így a testület csak akkor vizsgálódhat Líbia ügyében, ha a tripoli hatóságok elfogadják a bíróság illetékességét, vagy ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa az ICC elé utalja az ügyet.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!