Nagyvilág

2011.02.24. 20:13

Készültségben az izraeli hadsereg a Szuezi-csatornán áthaladt iráni hajók miatt

<p>Kikötött csütörtökön a szíriai Latakia kikötővárosban az a két iráni hadihajó, amelyek kedden hajóztak be a Szuezi-csatornába. A csatornán 1979 óta nem tartózkodott iráni vízi jármű. Izrael provokációnak nevezte az akciót, és készültségbe helyezte a haditengerészetet, de az Egyesült Államok is úgy nyilatkozott, hogy figyelemmel kíséri a két hajó mozgását.</p>

"A két iráni hadihajó lehorgonyzott Latakiában, a szíriai partoknál" - mondta az AFP-nek Damaszkuszban egy, a neve elhallgatását kérő iráni diplomata. Mint mondta, a hajó fogadási ceremóniáját pénteken tartják, Habibulla Szajjari, az iráni haditengerészet ellentengernagyának jelenlétében.

Az ellentengernagy az IRNA iráni hírügynökségnek nyilatkozva szintén megerősítette a hajók megérkezését. Az izraeli aggodalmak kapcsán peidg úgy fogalmazott, hogy "a cionista rezsim talán aggódik, és a saját szemszögéből nézi ezt az ügyet, de mi nem törődünk ezzel a rezsimmel, és végrehajtjuk az elképzeléseinket a térség baráti országaival együttműködve". Hozzátette, a hadihajók látogatása "a béke és barátság üzenetét" hordozza, és nem része semmilyen katonai műveletnek. A járművek fedélzetén ugyanis tengerészeti kadétok vannak, akik gyakorlóúton vesznek részt.

Az 1500 tonnás Alvand és a 33 ezer tonnás Harg hajók kedden érkeztek a Szuezi-csatornába, ahol az 1979-es iszlám forradalom óta nem jártak iráni hajók. Előbbi jármű felszereltségéhez torpedók és rakéták tartoznak, míg utóbbi 250 fős legénység és három helikopter hordozására képes - közölte az iráni Fársz hírügynökség. Az egyiptomi MENA hírügynökség úgy tudja, hogy egyik hajón sincsenek vegyi, vagy nukleáris anyagok.

Avigdor Lieberman izraeli külügyminiszter korábban provokációnak nevezte a hajók érkezését. Egy, az AFP-nek nyilatkozó biztonsági forrás pedig úgy fogalmazott, hogy ugyan "nem kezdeményeznek akciót", de "azonnali izraeli válasz" várható, ha Irán bármilyen módon "eltér a nemzetközi törvényektől". Philip Crowley, az amerikai külügyminisztérium szóvivője úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok - a NATO-hoz hasonlóan - "figyeli a hajók mozgását és tevékenységét".

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!