Nagyvilág

2011.02.13. 12:33

Külföldieket is felvennének a német hadseregbe

<p>Egyre kevesebb a sorkatona, ezért külföldiekkel pótolnák a létszámhiányt Németországban - adta hírül a német Focus magazin. Jöhet a családbarát Bundeswehr is, csak legyenek katonák.</p>

Ki kell bővítenünk a szabályokat, hogy Németországban élő nem németeket is toborozhassanak a fegyveres erők - áll a védelmi minisztérium tervezetében, amelyből a német Focus hetilap idézett. A tárca egyik tisztségviselője az AFP hírügynökségnek megerősítette, hogy van ilyen elképzelés is a katonai szolgálat népszerűségét növelni hivatott eszközök között. A Bundeswehr-nek elsősorban demográfiai okok miatt kell "új lehetőségek" után nézni - tette hozzá. Németországben is egyre kevesebb gyerek születik, korfája öregedő társadalomra utal. A hivatalos statisztikák szerint ugyanakkor 7,1 millió külföldi él az országban.

A Bundeswehr reformja keretében Németország 250 ezer fős haderejének létszámát 180-185 ezerre csökkentik, úgy, hogy az megfelejen a 21. századi hadviselés kihívásainak. Ám a sorozás hatékonysága visszaesett, és a hadvezetés attól tart, hogy nem tud elegendő embert toborozni a katonai pályára. A Focus magazin szerint a Bundeswehr családbaráttá szeretné tenni a hadsereget, például a katonai bázisokon kialakított gyermekfelügyeleti létesítményekkel, és különleges szabadságolási rendszerrel.

Németországban március elsejétől nem kötelező bevonulni a behívóparancs ellenére sem, júliustól pedig felfüggesztik a hadkötelezettséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!