Nagyvilág

2011.02.17. 08:08

Japán még nem erősítette meg, hogy vége a bálnavadászatnak

<p>A japán kormányzat egyelőre nem erősítette meg Ausztráliának, hogy a tervezettnél korábban befejezi idei bálnavadászatát az antarktiszi vizeken - közölte csütörtökön az ausztrál környezetvédelmi miniszter.</p>

A japán halászati ügynökség egy nappal korábban közölte, hogy felfüggesztette működését a bálnavadászflotta feldolgozóhajója, mert állandóan zaklatták az állatvédők. A japán média pedig azt közölte, hogy a tervezettnél korábban véget vetnek a vadászatnak.

Az ausztrál kormány még nem kapott "egyértelmű választ" a japán kormányzattól arra a kérdésre, hogy idő előtt véget vet-e a bálnavadászatnak - közölte újságírókkal Tony Burke ausztrál környezetvédelmi miniszter. "Addig nem ünnepelhetünk, amíg Japán nem közölte döntését" - jelentette ki a miniszter.

Egy nappal korábban a japán sajtó arról számolt be, hogy a japán kormány olyan veszélyesnek ítéli meg a helyzetet, hogy idő előtt vissza fogja hívni a bálnavadászflottát. A japán halászati ügynökség egyik munkatársa az AFP francia hírügynökségnek elmondta: a flotta feldolgozóhajója február tizedikén felfüggesztette munkáját, az állatvédők veszélyes zaklatásai miatt, és elképzelhető, hogy korábban lefújják az idei bálnavadászokat.

A japán bálnavadászokat évek óta üldözik a Sea Shepherd nevű természetvédelmi szervezet harcos aktivistái, hogy megakadályozzák az évente megtartott vadászatot. A szervezet csütörtökön közölte, hogy a Nisshin Maru nevű feldolgozóhajó nyugat felé vette az irányt és távolodik a vadászterülettől. Azt azonban nem tudta, megmondani, hogy már hazafelé tart vagy még visszafordul a vadászterületre. A szervezet alapítója elmondta, hogy továbbra is a térségben maradnak és figyelik a japán bálnavadászokat.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!