Nagyvilág

2011.02.18. 14:52

Újabb tüntetésekre készülnek Líbiában

<p>Középületeket gyújtottak fel szökött elítéltek a líbiai Bengázi városában, ahol egy nappal korábban 14 ember halt meg egy kormányellenes tüntetésen - közölte egy líbiai lapszerkesztő, az AFP francia hírügynökséggel. A városban a BBC információi szerint százak gyűltek össze pénteken az előző napi összecsapásokban megölt tüntetők temetésére, amely várhatóan új lendületet ad a demonstrációknak. Közben az országot irányító Moamer Kadafi hívei is utcára vonultak, a vezetőt éltetve.</p>

A legfrissebb adatok szerint legalább 14 ember halt meg Bengázi városában csütörtökön, a Harag Napján tartott tüntetéseken történt összecsapásokban - közölte az AFP egy helyi kórházra hivatkozva. A Human Rights Watch (HRW) nevű jogvédő szervezet adatai szerint egész Líbiában 24 ember halt meg, amikor a biztonsági erők lecsaptak a tüntetőkre.

Közben egy líbiai lap főszerkesztője arról számolt be az AFP-nek, hogy tömeges rabszökés volt Bengázi egyik börtönéből. Ramadan Briki elmondása szerint lázadás történt a börtönben. A szökött rabok felgyújtottak egy ügyészi hivatalt, egy banképületet, valamint egy rendőrkapitányságot - közölte a főszerkesztő. Briki elmondása szerint a városban akadozik az internet, és a hírt ezért közölte az AFP-vel, ahelyett, hogy lapja weboldalán hozta volna nyilvánosságra.

Briki elmondása szerint pénteken nyugodtnak tűnt a hangulat Bengáziban. Ez azonban még változhat. Pénteken tartják ugyanis az előző napi tüntetések alatt meghalt emberek temetését, amely új lendületet adhat a demonstrációknak - írta az Al-Jazeera English.

A BBC információ szerint kora délután már "legalább több száz", de lehet, hogy több mint ezer tüntető vonult a helyi bíróság épülete elé. Szemtanúk elmondása szerint az épületnél nem voltak rendőrök, de a környező utcákban a biztonsági erők tagjai várakoztak.

Temetéseket tartanak pénteken Al-Baidai városában is, ahol a csütörtöki tüntetések alatt 16 ember halt meg a HRW adatai szerint. A szervezet úgy tudja, hogy legalább hetvenen sebesültek meg, és legalább felük állapota kritikus.

Közben a fővárosban Moamer Kadafi líbiai vezető hívei tartottak demonstrációkat, amelyeken megjelent maga Kadafi is - közölte a líbiai állami televízió.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!