Nagyvilág

2011.02.02. 16:51

Ismét bombaküldeményt ártalmatlanítottak Athénban

<p>Rendőrök hatástalanítottak szerdán egy bombaküldeményt Görögországban. A bombát az igazságügy-miniszternek címeztek. A pokolgépet rejtő csomagot azelőtt adták fel, hogy csütörtökön folytatódik 13 anarchistának a pere, akiket a novemberi, athéni levélbomba-sorozattal kapcsolatban állítottak bíróság elé.</p>

A görög igazságügy-miniszternek címzett bombaküldeményre a tárca épületének biztonsági őrei lettek figyelmesek, ezért kihívták a rendőröket. A nyomozók megállapították, hogy a csomag pokolgépet tartalmaz, ezért hatástalanították a szerkezetet. Az incidens miatt a görög hatóságok ismét figyelmeztették a veszélyre a minisztériumokat, külföldi nagykövetségeket és postaszolgáltatást nyújtó cégeket.

A bíróság elé állított anarchisták pere eredetileg január 17-én kezdődött. De a tárgyalást azóta már háromszor is meg kellett szakítani, miután a gyanúsítottak és a védelmükre kirendelt ügyvédek nem tudtak szót érteni egymással. Ezután a fiatalok kirúgták ügyvédeiket, és elutasították a bíróság által kirendelt jogászokat is, azt állítva, hogy önmagukat védik az ellenük indított perben. Emellett a gyanúsítottak azt követelték, hogy a hatóságok rögzítsék a teljes eljárást - amit azonban megtagadtak, állítólag azért, mert ez túlságosan költséges lenne.

A 13 gyanúsított közül a bíróságon 4 ember ellen a távollétükben kezdték meg az eljárást a tavaly novemberi levélbombákkal kapcsolatban. Mindegyikük 19 és 30 év közötti, akik az önmagát városi gerillacsapatnak nevező anarchista szervezet (Conspiracy of Fire Nuclei) tagjai. A csoport 2008-ban vált ismertté, miután gyújtóbombákat dobtak politikusok irodáira és otthonaira.

A fiatalokat terrorista cselekmények elkövetésével vádolják, amiért, ha elítélik őket, 10-től 25 évig terjedő börtönbüntetésre számíthatnak.

Görögország fővárosában novemberben tucatnyi levélbombát küldtek Athénban a különböző nagykövetségekre, valamint a német kancellárnak, és az olasz kormányfőnek is. De az athéni repülőtéren és egy görög bíróságon is találtak pokolgépet. A bombaküldemények többségét még idejében hatástalanították, de néhány szerkezet könnyebb sérüléseket okozott.
- Független hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!