Nagyvilág

2011.02.28. 17:28

"Gyerekes" hibák miatt szidta az orosz űrhivatalt a kormány

<p>Az orosz miniszterelnök-helyettes hétfőn erős hangú kritikával illette az orosz űrkutatási hivatalt, "gyerekes hibák miatt". Szergej Ivanov a Roszkozmosz vezetőivel tartott megbeszélésen kijelentette: "elfogadhatatlan lenne a hibák megismétlése".</p>

Decemberben egy egyszerű számítási hiba miatt zuhant le három műhold, februárban pedig egy katonai műholdat állítottak rossz pályára.

"Szigorú és lelkiismeretes" ellenőrzéseket kell bevezetni az űrrakéta indítások minden szakaszában, hogy elkerülhetőek lehessenek a mostani "gyerekes hibák" - közölte az orosz kormányfőhelyettes az orosz űrkutatási hivatal vezetőivel. Szergej Ivanov közölte, hogy a GLONASZSZ orosz helymeghatározó rendszer három műholdjának, valamint egy katonai műholdnak az elvesztésre utal.

Ivanov megerősítette azt a hírt, hogy a három GLONASZSZ műhold elvesztése 2,5 milliárd rubeles (17 milliárd forint) közvetlen kárt okozott Oroszországnak. A három műhold, amellyel teljessé vált volna az amerikai GPS orosz megfelelője, egy egyszerű számítási hiba miatt zuhant a tengerbe. Az eset után az orosz elnök több űrkutatási tisztségviselőt is elbocsájtott állásából, köztük a Roszkozmosz alelnökét.

Egy február elsején fellőtt katonai műhold pedig azért vált használhatatlanná, mert rossz pályára állították. Ivanov arról már csak zárt ajtók mögött beszélt, hogy a katonai műholdnál milyen hiba történt.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!