Nagyvilág

2011.02.09. 19:18

Elhalasztotta a végszavazást a szlovák parlament az állampolgársági törvény módosításáról

<p>Csütörtökre halasztotta a végszavazást a szlovák parlament az állampolgársági törvény módosításáról. A jelenleg hatályos jogszabály szerint elveszti szlovák állampolgárságát az a személy, aki más állampolgárságért folyamodik.</p>

Heves vita folyt a szlovák parlamentben szerdán a Fico-féle állampolgársági törvény módosításáról, a terv szerint a délután 5 órára kitűzött végszavazást viszont végül nem tartották meg - értesítette a Független Hírügynökséget Pfudtner Edit, a Bugár Béla vezette Híd párt parlamenti képviselője.

A kormánypárti képviselők többsége a törvénymódosítás mellett, az ellenzéki pártok képviselői a törvénymódosítás ellen érveltek. A Fico-féle SMER és a Slota-féle SNS a vitában közös álláspontot képviselt, mindkét párt képviselői "féltették" Szlovákia területi integritását. Az ellenzéki képviselők nem is a jelenlegi törvénytervezet egyes pontjait vitatták felszólalásaikban, hanem magyarországi politikusok felszólalásaiból idéztek inkább, és a magyarországi kettős állampolgárságról szóló törvényt kritizálták. De még a kormánypárti képviselők sem nyilatkoztak egységesen.

Bugár Béla, a parlamenti alelnök és a Híd párt elnöke kijelentette, amennyiben a kormánypártok képviselői nem szavazzák meg a törvénymódosítást, pártja 15 parlamenti képviselője nem tekinti a kormánykoalíciós szerződést önmaguk számára kötelező érvényűnek, magyarán, nem támogatják eztán a kormány által előterjesztett törvényjavaslatokat, ami tekintve, hogy a kormánypártoknak a 150 tagú szlovák parlamentben mindössze 76 szavaztuk van, tulajdonképpen a Radičová-kormány bukását jelentené.

A hosszadalmas vitát berekesztve végül a kormánypárti többség arról szavazott, hogy az állampolgársági törvény végszavazását csütörtök délelőttre halasztják.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!