Nagyvilág

2011.02.09. 15:23

EGYIPTOM: Tüntetések már a kairói parlament előtt is

<p>Nagyjából ezer ellenzéki tüntető vonult szerdán a kairói parlament épülete elé a törvényhozás azonnali feloszlatását követelve. A tüntetések egy nappal korábban új lendületet kaptak, miután százezrek jelentek meg a kairói Tahrír téren, hogy azonnali távozásra bírják Hoszni Mubarak elnököt.</p>

Közben három halálos áldozattal járó összecsapások történtek az ország délnyugati részén a rendőrség és demonstrálók között.

Új erőre kaptak a 16 napja tartó kormányellenes tüntetések Egyiptomban, miután több százezer ember gyűlt össze kedden a kairói Tahrír téren. Sokan közülük először vonultak utcára a tüntetések kezdete óta - közölte az Al-Jazeera arab hírtévé angol nyelvű adása.

A tüntetők fogadkoztak: csak akkor hagyják el a teret, ha Hoszni Mubarak egyiptomi elnök lemond. Közben a legnagyobb ellenzéki erőnek számító Muszlim Testvériség szóvivője kijelentette: készek a tárgyalásokra a kormánnyal, de Mubaraknak azonnal le kell mondani.

Mubarak már közölte, hogy nem fog indulni a szeptemberi elnökválasztáson, de a Testvériség és az egyiptomi utcákon tüntető emberek szerint az túl késő.

Szerdán nagyjából ezer tüntető vonult az egyiptomi parlament elé Kairóban. A demonstrálók a törvényhozás azonnali feloszlatását követelik. Közölték: addig kempingeznek az épület előtt, amíg a képviselők le nem mondanak. Az épületet a hadsereg egységei vették körbe.

Közben összecsapásokról érkeztek hírek az Egyiptom délnyugati részét elfoglaló sivatagos területről. Az AFP francia hírügynökség információi szerint legalább három ember meghalt és nagyjából százan megsebesültek, amikor a rendőrség éles lövedékkel lőtt a zavargó tömegbe az egyik oázisvárosban. A dühös tömeg hét hivatali épületet gyújtott fel, köztük két rendőrőrsöt, egy rendőrkaszárnyát, egy bírósági épületet, valamint Hoszni Mubarak pártjának helyi székházát.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!