Nagyvilág

2011.02.11. 20:18

EGYIPTOM - Svájc befagyasztotta Mubarak és családja számláit

<p>Bejelentette pénteken a svájci szövetségi kormány, hogy utasították az ország bankjait: fagyasszák be azokat a számlákat, amelyek a napközben lemondott egyiptomi elnökhöz, Hoszni Mubarakhoz tartoznak. A svájci külügyminisztérium közlése szerint zárolták Mubarak családjának számláit is.</p>

A minisztérium közleménye szerint a szövetségi tanács (kormány) döntése azonnal hatályba lép, vagyis a számlákat haladéktalanul be kell fagyasztani. A berni külügyi közlemény szerint a zárolás hároméves időszakra terjed ki, a döntés célja az, hogy megelőzzék az egyiptomi állam tulajdonának esetleges elsikkasztását.

A készpénzek és befektetések mellett a zárolás vonatkozik a Mubarak család esetleg Svájcban lévő ingatlanjainak és egyéb vagyontárgyainak, ingóságainak eladására vagy átruházására is. Egyelőre nem tudni, hogy mennyi és miféle vagyona lehet a lemondott egyiptomi elnöknek és családjának Svájcban.

Svájc hasonló intézkedést vezetett be, amikor megbukott január közepén a tunéziai elnök. Néhány nappal később Ben Ali és családja számláira, vagyontárgyaira, Svájcban lévő ingatlanjaira is kimondták a zárolást. A svájci hatóságok szerint ezzel több tízmillió frankot fagyasztottak be.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!