Nagyvilág

2011.02.10. 11:38

EGYIPTOM: A hadsereg titokban megkínozta a tüntetőket?

<p>Több ezer egyiptomi munkás kezdett sztrájkolni csütörtökön. Az olajipari munkások, a telekommunikációs ágazat alkalmazottjai és a vasúti dolgozók fizetésemelést, illetve a vezetők béreinek átláthatóságát követelik.</p>

Közben az utcán demonstrálók már 17-ik napja követelik Hoszni Mubarak lemondását. Nemzetközi jogvédők pedig azt állítják, hogy a hadsereg semlegesnek hirdette magát az elmúlt hetekben, de titokban tüntetőket kínzott.

Az állítólagos kínzásokról a Guardian című lap számolt be. Ezek szerint a katonák bárkit letartóztattak, akit gyanúsnak véltek, de vittek el külföldieket, és több embert azért, mert nem tartották be a kijárási tilalmat vagy, mert feleseltek a katonákkal. Egy Asraf nevű férfi azt nyilatkozta a brit újságnak, hogy akkor fogták el, amikor gyógyszert vitt a Hoszni Mubarak távozását követelő sérült tüntetőknek. "Egy katona azzal vádolt, hogy a külföldi ellenségnek dolgozom, majd többen jöttek, körbevettek és fegyvereikkel elkezdtek ütni" - emlékezett vissza a férfi. "Bevittek egy szobába, és a katonák elkezdtek rugdosni. Volt náluk egy szurony, és azzal fenyegettek, hogy megerőszakolnak vele" - mondta Asraf.

A Human Rights Watch (HRW) nevű nemzetközi jogvédőhöz is több panasz érkezett. Egy szórólapokat terjesztő férfi azt mondta, hogy miután a katonák elfogták, vallatói megkínozták. "Először gumibottal vertek az utcán, aztán előkerült a sokkoló is. Majd elszállítottak az Abdin rendőrörsre. Itt újra sokkoltak, többször, az egész testemen. Ugyanaz az ember kínzott, előbb pénteken, aztán szombaton." - panaszolta a férfi.

A HRW szerint a tüntetések során elfogott személyek egy részét még mindig nem engedték szabadon. "Sok család hív minket, hogy nem találják fiaikat, akiket a katonák vittek el" - nyilatkozta jogvédő szervezet egyik alkalmazottja.

Az Egyesült Államok szerdán egyébkén önmérsékletre szólította fel az egyiptomi hadsereget, miután a kairói külügyminiszter a katonák bevetésével fenyegetett abban az esetben, ha a kormányellenes tüntetések káoszba taszítanák az országot. Washington az egyiptomi kormánytól a politikai reformok felgyorsítását is követelte. Ezt csütörtökön elutasította a kairói külügyminiszter. Ahmed Abdul Geit azt mondta, hogy az Egyesült Államok nem "kényszerítheti" akaratát egy ilyen "nagy országra".

Csütörtökön csatlakoztak a tüntetőkhöz Kairó legnagyobb kórházának alkalmazottjai. A körülbelül háromezer egészségügyi dolgozó az egyiptomi főváros parlamentjénél követeli az országot csaknem harminc éve irányító Hoszni Mubarak távozását.
- Független HÍrügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!