Nagyvilág

2011.02.08. 16:34

Döbbenetes betegség: kényszeres szappanevő a lány

<p>A 19 éves lány kényszeres szappanevő, s bár tudja, hogy bele fog halni, képtelen leállni. Az orvosok megállapították: különös betegsége van.</p>

Tempestt Henderson a 19 éves floridai lány toxikus kényszerben szenved. Úgy kívánja a szappant és a mosószereket, mint más a csokoládét, vagy még annál is jobban. Akár öt szappant is megeszik egy héten és mellé még mosóport is nyalogat. Ez a bizarr kényszer nem olyan régen jelentkezett nála, akkor amikor véletlenül a kezéről a szájára került egy kis mosópor és ő lenyalta.

"Az íze olyan édes és sós, annyira jó volt" - mondja az ápolónak tanuló diák, aki a szappan iránti rajongását úgy fedezte fel, hogy a zuhanyzóban keletkező buborékokat a kinyújtott nyelvére terelte és mikor szétpukkadt ugyanazt érezte, mint a mosószernél. Tudta, hogy roppant veszélyes amit csinál, de nem foglalkozott vele, mert a kényszer sokkal erősebb volt, s abban a pillanatban, hogy reggel felébred az első, hogy megeszik egy adag mosóport.

"Nem csak fenséges az ízük, s annyira tisztának érzem magam, amikor ezeket eszem." - mondta a lány, akit 6 hónap után az anyja orvosokhoz vitt. A szakemberek egy ritka betegséget az úgynevezett PICA-t diagnosztizálták nála, ami azt jelenti, hogy a beteg nem ételek iránt érez étvágyat. Tempestt esetében megállapították, hogy ez a stressz miatt alakult ki nála. A lány barátja Jason ugyanis nem sokkal korábban szakított a lánnyal, miután egy távoli főiskolára vették fel és Tempestt ettől teljesen összeomlott. A helyzetet súlyosbította, hogy a főiskola miatt ő is távol van a családjától, ettől magányos lett, majd depressziós.

Nézze meg a képeket ide kattintva >>>

Dr. Barton Blinder a PICA szakértője elmondta: ezeknek a szereknek a fogyasztása kapcsolódó problémákat fog okozni egy bizonyos idő után, ugyanis ezek mérgező vegyi anyagok. Kárt tehet az anyagcserében, az emésztésben, felborulhat a sav-bázis egyensúlya a szervezetnek, s végül meg is ölheti a lányt ez a kényszer, ha nem lesz képes legyőzni.

A lány most az orvos tanácsai alapján próbálja elhagyni káros szokását, aminek során gyakorlatilag egy függősétől való terápiás elvonáson megy keresztül a diáklány, miközben depresszióját is kezelésbe vették.

"Hosszú út áll előttem, de remélem, hogy sikerül elhagynom a szappanok és mosóporok evését és soha többet nem kell ezekhez nyúlnom. Egyébként azt hiszem anya valahol meg is könnyebbül, mikor kiderült, hogy depresszióba esten, hogy nem veszélyes drogok, vagy az alkohol rabja lettem, hanem a szappané" - nyilatkozta Tempestt.
- MON -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!