Nagyvilág

2011.02.01. 20:16

Botrány a széndioxid-kibocsátási kvóták miatt Szlovákiában

<p>A nagyszombati állami hőszolgáltató áron alul adott el széndioxid-kibocsátási kvótákat a Fico-kormány idején - állapította meg a cég új vezetése. Két elnökségi tagot a Radičová-kormány visszahívott ugyan, de maradhattak a cégnél - mostanáig, mert a Híd párt jelöltjeként kinevezett új igazgató elbocsátásukat ígéri.</p>

A kvótaeladási botrányba keveredett Ivan Gabriel és Peter Szöllösy a Jan Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) delegáltja volt a nagyszombati állami hőszolgáltató vezetőségében, amelyet most a Bugár Béla nevével is fémjelzett Híd jelöltjei irányítanak. Gabriel visszahívása óta a gazdasági osztály igazgatója, Szöllösy pedig a termelési-technikai osztály igazgatója maradt. 2008-2009-ben ők voltak azok, akik úgy döntöttek, a hőszolgáltató vállalat tonnánkénti 0,01 euróért adja el az emissziókat, holott az ár akár tonnánként 20 euró is lehetett volna. A későbbiekben is előfordult, hogy a piaci ár harmadáért adták el az emissziós kvótákat. Annak idején a jelenleg ellenzékbe szorult SNS vezette környezetvédelmi minisztérium állapította meg a kiadható kvótákat, amelyeket a pozsonyi WMJ Company cégnek adtak el.

"Az üggyel már a hőszolgáltató jelenlegi igazgatója foglalkozik. Neki kell az említett urakat mielőbb visszahívnia" - jelentette ki Bugár Béla, a Híd elnöke. Az új igazgató, Bronislav Vosátko közölte, Gabriel és Szöllösy munkaszerződését a hatályos jogszabályoknak megfelelően mondják fel.

A nagyszombati hőszolgáltató óriási mennyiségű emissziós kvótát kapott annak idején az illetékes tárcától, kilencszer többet, mint a cég saját széndioxid-kibocsátása. Olcsón és gyorsan árulták a fennmaradó kvótát. 2010 februárjáig 215 ezer tonnát adtak el, miközben a 2008-2012 közötti időszakra összesen 268 ezer tonna a kvótájuk.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!