Nagyvilág

2011.02.07. 17:08

Algériában betiltották az államfőellenes tüntetést, mégis megtartják

<p>Nem engedélyezik Algériában az ellenzéknek azt a fővárosba tervezett utcai tüntetését, amelynek célja, hogy az ország elnökének lemondását követelje - jelentették be hétfőn az észak-afrikai állam hatóságai.</p>

Algír városvezetői közleményükben azt javasolják az ellenzékieknek, hogy a demonstrációt tartsák meg zárt kapuk mögött, az algériai főváros bármelyik nagy csarnokában. Az ellenzéki szervezeteket tömörítő Tüntetés a Kultúráért és Demokráciáért (RCD) elnevezésű szervezet közölte, dacolni fog a tilalommal és megtartja a jövő hét szombatjára, február 19-re kitűzött demonstrációt.

"Úgy döntöttünk, hogy a hatósági tilalom ellenére békésen átvonulunk Algíron. Ha meg akarják állítani a menetet, vállalniuk kell ezért a felelősséget" - mondta az ellenzékiek egyik szóvivője, Tahar Besbes telefonon az AFP francia hírügynökségnek.

Az algériai hatóságok egyébként már betiltották azt a január 22-re tervezett demonstrációt is, amelyet szintén az RCD jelentett be. A csoport az ellenzéki pártokat és civil szervezeteket egyesítő Nemzeti Együttműködés a Változásért és Demokráciáért nevű mozgalom tagja.

Algéria elnöke, Abdelaziz Buteflika az elmúlt napokban a tunéziai és egyiptomi eseményekre reagálva több liberalizációs intézkedést jelentett be. Köztük azt, hogy hamarosan feloldják a 19 éve érvényben lévő szükségállapotot, amelyet a muszlim szélsőségesek támadásai miatt vezettek be 1992-ben. Az utcai tüntetéseket azonban továbbra sem engedélyezik az algériai hatóságok.

Közben az ellenzék teljes rendszerváltozást követel, az államfő távozásával együtt. Állítása szerint ugyanis az elnök hatalma alatt rendkívül megemelkedett a munkanélküliek száma és jelentősen drágultak az alapvető élelmiszerek. Mindezek miatt Algériában január elején zavargások törtek ki, amelyeknek öt halálos áldozata volt.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!