Nagyvilág

2011.02.13. 19:13

A fenntartható nyugdíjrendszerekről tárgyal az Európai Parlament

<p>Az Európai Parlament kedden vitázik a fenntartható nyugdíjrendszerekről. A képviselők másnap szavaznak egy állásfoglalásról, amely a rendszerek fenntarthatóságára és a nyugdíjasok elégséges ellátására fekteti a hangsúlyt.</p>

A népesség öregedése és a gazdasági krízis miatt Európa-szerte szükségessé vált a nemzeti nyugdíjrendszerek reformja. Bár a nyugdíjak tagállami hatáskörbe esnek, az Európai Unió mégis szerepet játszhat a nyugdíjrendszerek reformjában. Az EU felügyeleti szervei a tagállamok államháztartási hiányát is figyelik, amelyre döntő befolyással lehetnek a nemzeti nyugdíjrendszerek átalakításai. A nyugdíjak tagállamok közti hordozhatósága is aggodalomra ad okot, csakúgy, mint a nők és idősek alacsony foglalkoztatási aránya, mely a végső nyugdíjjárulékaikat komolyan befolyásolhatja. A téma vitáját kedden tartja az Európai Parlament, majd a képviselők szerdán szavaznak az állásfoglalásról - közölte a Független Hírügynökséggel az Európai Parlament (EP) Tájékoztatási Irodája.

A jelentéstervezet egyebek mellett sürgeti az Európai Bizottságot és az Európa Tanácsot, hogy biztosítsák: a nyugdíjreformok költségeit továbbra is vegyék figyelembe, amikor azt mérlegelik, hogy egy tagállam ellen elindítsák-e a túlzott hiány esetén követendő eljárást. A jelentéstervezetben azt is javasolják, hogy ne csupán egy adott típusú nyugdíjreformra, hanem inkább a finanszírozási rendszer fenntarthatóságára összpontosítsanak.

Az Európai Parlament sajnálatosnak tartja, hogy egyes tagállamok a költségvetési hiányuk csökkentése érdekében visszavonták, vagy vissza akarják vonni az elmúlt években végrehajtott nyugdíjreformjaikat. A jelentéstervezetben megjegyzik, hogy a nyugdíjak rendszerszintű reformja jelentős átalakítási költségekkel jár, amelyeket az államadósság és a költségvetési hiány számításakor figyelembe kell venni. Az indítvány hangsúlyozza, hogy az államháztartás fenntarthatósága érdekében az értékelésnek tartalmaznia kell mind az állam, mind a magánszektor teljes adósságát. Az Európai Parlament kéri, hogy az államháztartásoknak a nyugdíjrendszerre vonatkozó közvetlen fedezetlen kötelezettségeit teljes körűen tegyék átláthatóvá.

Az EP elismeri, hogy a nyugdíjakért és a nyugdíjrendszerekért a tagállamok tartoznak felelősséggel, és tudomásul veszi, hogy a tagállamok gazdaságilag függnek egymástól. Az EP ezért felszólítja az uniót és a tagállamokat, hogy hangolják össze hatékonyan nyugdíjpolitikájukat. A jelentéstervezetben azt is megállapítják, hogy a tagállamok első, második és harmadik pillérbe tartozó nyugdíjrendszerei egymástól jelentősen eltérnek. Mivel az EU-ban hiányzik a közös kritérium- és fogalomkészlet, valamint nincs részletes elemzés, ezért nem létezik minden rendszerre kiterjedő, átlátható felügyelet sem. Az EP ezért azt javasolja az Európai Bizottságnak, hogy tegyen lépéseket az összehasonlíthatóság felé, és fontolja meg egy nyugdíjkérdésekkel foglalkozó speciális munkacsoport létrehozását.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!