Nagyvilág

2011.02.16. 14:53

51 bevándorló halt meg Mozambik partjainál

<p>51 szomáliai illegális bevándorló halt meg 10 napja Mozambikban, amikor elsüllyedt hajójuk. Pedro Cossa rendőrségi szóvivő azt mondta, a hajó Szomália felől érkezett és 129 illegális bevándorlót szállított, köztük 80 szomáliait és 40 etiópiait. A túlélőket az észak-mozambiki Nampulába vitték.</p>

Mozambik partjaihoz tömegével érkeznek bevándorlók. A múlt héten 123 újonnan érkezőt fogtak el, tavaly pedig egy a mostanihoz hasonló hajóbalesetben kilenc emigráns vesztette életét.

Sok szomáliai és etiópiai próbálkozik Mozambikban letelepedni a szebb élet és a fejlettebb gazdaság miatt. De a sokkal fejlettebb Dél-Afrikába is Mozambikon keresztül próbálnak eljutni.

A gyakorlatilag anarchiába süllyedt Szomália a világ egyik legszegényebb országa, a lakosság fele nem jut elegendő élelemhez, három és félmillióan éheznek. A régiót természeti katasztrófák is sújtják. Az élelmiszersegélyek szállításának költsége emelkedett, ezért - és a központi kormányzat gyengesége miatt - nehezebben jut el a rászorulókhoz. Szomáliai kalózok hetente térítenek el teherhajókat az Adeni-öbölben milliós váltságdíj reményében. Az ország kormánya ellenkormányokkal, kalózvezérekkel és iszlamista lázadókkal is küzd, fennhatósága csak az ország egyes részeire korlátozódik.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!