Nagyvilág

2011.01.05. 05:47

Zentai Károly családját feldúlta az újabb fellebbezés

<p>Zentai Károly családját "feldúlta" az ausztrál kormány azon döntése, hogy folytatják a 89 éves, magyar származású férfi elleni jogi eljárást - mondta Zentai fia szerdán az ABC rádiónak adott nyilatkozatában.</p>

Az ausztrál belügyminiszter egy nappal korábban nyújtott be fellebbezést a náci háborús bűnnel vádolt férfi kiadatását tiltó bírósági döntés ellen.

"Az apámat és a család többi tagját teljesen feldúlta a miniszter döntése a fellebbezésről" - fogalmazott a rádióinterjúban Ernie Steier, hozzátéve: azt remélték, hogy mostanra befejeződött az ügy. Mint mondta, "nagy csalódás" mindannyiuk számára a miniszteri fellebbezés, és szükségtelennek tartják az újabb hosszú és költséges eljárást.

Steiner szerint a hat évtizede Ausztráliában élő Zentai szívesen válaszol a magyar rendőrség kérdéseire, de nem szeretné elhagyni az országot. "Az apám mindig is ártatlannak vallotta magát, de azt is hangsúlyozta, hogy szeretne válaszolni a magyar hatóságok kérdéseire" - fogalmazott Steiner.

Zentai Károly ellen 2005-ben adott ki letartóztatási parancsot egy magyar bíróság, és ezután kérték a kiadatását Ausztráliától. A férfi 2009-ben két hónapot töltött börtönben, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Brendan O Connor ausztrál belügyminiszter azonban engedélyezte kiadatását, de Zentai fellebbezett, és egy szövetségi bíróság végül júliusban úgy döntött, hogy nem adható ki, és semmisnek nyilvánította a kiadatásáról szóló belügyminiszteri határozatot. A miniszter ezen döntés ellen nyújtott be kedden fellebbezést.

Zentait azzal gyanúsítják, hogy 1944-ben, Budapesten részt vett egy 18 éves zsidó fiatal meggyilkolásában, aki nem viselte a sárga csillagot. Az ügyet 2004-ben a náci háborús bűnösökre vadászó Simon Wiesenthal Központ hozta nyilvánosságra. A központ egyébként üdvözölte a belügyminiszter újabb fellebbezését, kijelentve, hogy "Zentai sorsáról a lehető leghamarabb kell döntenie egy magyar bíróságnak".
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!