Nagyvilág

2011.01.27. 06:53

Még az idén vízreszállnának a philadelphiai "kacsahajók"

<p>Bár a magyar turisták tavaly júliusi balesetének vizsgálata még tart, a philadelphiai vízibuszokat működtető cég bejelentette, hogy még az idei szezonban visszatérnek a Delaware folyóra - írta Philadelphia Inquirer című lap.</p>

Az amerikai nagyvárosban tavaly két mosonmagyaróvári fiatal halt meg, amikor kétéltű járművük kigyulladt majd összeütközött egy uszállyal. A "kacsahajók" közlekedését a baleset után azonnal felfüggesztették.

A Ride the Ducks cég néhány órával azután jelentette be, hogy ismét a Delaware folyón hajóznának, hogy pályázatukat Philadelphia kevésbé forgalmas Schuylkill folyójára elutasították. A város parti őrségétől ugyanakkor megkapták az engedélyt arra, hogy kétéltű járművek ismét a korábbi helyszínen merüljenek vízbe. Chris Herschend, a Georgia államban bejelentett cég helyi vezetője azt mondta, hogy reményeik szerint az idén újra közlekednek majd a "kacsahajók". Herschend pontos dátumot nem nevezett meg. A kétéltű járművek általában márciusban kezdik a turista utakat, és a szezon az ősz végéig tart.

Számításaikat azonban keresztülhúzhatja az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság (NTSB) vizsgálata a magyar cserediákok halálát okozó balesettel kapcsolatban. A Ride the Ducks nem tartja felelősnek magát a tavaly júliusi balesetért, amikor a kigyulladt vízibusz egy uszállyal ütközött. Az elhunyt fiatalok családját képviselő amerikai ügyvéd ugyanakkor azt mondta, hogy a "kacsahajók" teteje veszélyes az utasok számára, ha a jármű süllyedni kezd. Hiába viselnek ugyanis mentőmellényt, a tető miatt nem tudnak időben kiugrani és csapdába kerülnek, vélte Robert Mongeluzzi. A kétéltűeket működtető cég szerint azonban épp a tető volt az, amely megmentette annak a 35 embernek az életét, akik túlélték a balesetet. Az NTSB vizsgálata várhatóan a nyáron zárul le. Ennek fényében elrendelhetnek változtatásokat a vízibuszokon.

1998 és 2002 között a philadelphiai parti őrség vezetője megtiltotta a turistajárművek hajózását Delaware folyón. Gregory Adams épp azért döntött így, mert túl veszélyesnek ítélte, hogy a kis járművek a nagy uszályok között navigálnak. A parti őrség új vezetője azonban 2003-ban ismét engedélyt adott "kacsahajóknak", és ezt azóta minden évben kiadták.

A tavalyi balesetnél felfüggesztett Ride the Ducks az ősszel pályázatot nyújtott be Philadelphia kevésbé forgalmas Schuylkill folyójára, de az ottani lakosok úgy vélték, hogy a megnövekedett turistaforgalom megzavarná a nyugodt környezetet, ahol a lakóterületeket séta- és kerékpárutak, valamint futópályák övezik. A vízibusz-cég pályázatát ezért kedden elutasították.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!