Nagyvilág

2011.01.02. 10:21

Életbe lépett a példátlanul szigorú dohányzásellenes törvény Spanyolországban

<p>Életbe lépett Spanyolországban Európa egyik legszigorúbb dohányzásellenes törvénye - számolt be a spanyol média vasárnap.</p>

A törvény értelmében ezentúl egyetlen bárban és étteremben sem lehet dohányozni, kórházak, iskolai játszóterek közelében is tilos füstölni, sőt a televízióban sem lehet cigarettázókat mutatni.

Spanyolországban azonban nagy kultúrája van a kávézóknak, így azok, illetve a bárok tulajdonosai szerint a törvény árt az üzletnek és legalább 10 százalékkal visszaeshet a forgalmuk.

Az orvosok viszont azzal érvelnek, hogy a törvény segít a dohányosokon, akik feladják a cigarettázást. Kimutatások szerint naponta körülbelül 160-an halnak meg Spanyolországban a dohányzás okozta megbetegedések miatt, közülük négyen passzív dohányosok.

A most életbe lépő törvény egyébként még a 2006-ban hozott dohányzásellenes előírásokon is szigorít: már akkor sem lehetett a munkahelyeken cigarettázni, de a bárok és éttermek tulajdonosai maguk döntettek arról, hogy engedélyezik-e a dohányzást. A legtöbben úgy döntöttek, nem tiltják meg a füstölést.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!