Nagyvilág

2011.01.03. 14:26

Kiáll a német kormány a tiltakozó multik mellett

<p>A német gazdasági miniszter támogatásáról biztosította azt a 13 nagyvállalatot, amelyek Brüsszelhez fordultak a magyar kormány válságadója miatt, amit versenyellenes intézkedésnek tartanak.</p>

Rainer Brüderle azt nyilatkozta a Süddeutsche Zeitung német napilap hétfői számának, hogy "a főleg nemzetközi cégeket érintő terhek alapvető problémát jelentenek az EU belső piaca számára".

Brüderle, aki a német kormánykoalícióban résztvevő liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) vezetőségi tagja, közölte: Berlin nagy aggodalommal figyeli a fejleményeket, amelyeket személy szerint fog szóvá tenni Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszternek, akivel januárban találkozik.

Bruederle hozzátette: a német kormány figyelemmel kíséri azt is, hogy az Európai Bizottság miként értékeli a magyar adójogszabályok alakulását. A német Welt Am Sonntag vasárnapi internetes kiadása közölte, hogy tizenhárom európai nagyvállalat szankciókat követel a magyar kormány különadói és a külföldi vállalatokra vonatkozó egyéb intézkedések miatt.

A nagyvállalatok a lap szerint közös levelet írtak az Európai Bizottság elnökének még december 15-én. A Welt Am Sonntag birtokába került ötoldalas levél szerint a multicégek arra szólítják fel Jose Manuel Barrosót, hogy "gyakoroljon nyomást Budapestre a jogtalan terhek visszavonása érdekében." A lap szerint a tiltakozó nagyvállalatok azt állítják, hogy "az ő rovásukra próbálja a magyar kormány egyensúlyba hozni a költségvetést".

A tiltakozó cégek között van egyebek mellett a német RWE és E.on valamint a Deutsche Telekom , a cseh CEZ, az osztrák OMW, és Spar, a holland ING és Aegon, valamint a francia AXA. A német lap szerint a levél kitér arra, hogy például a Deutsche Telekom 100 millió eurót veszíthet a visszamenőleges adó miatt.

A Süddeutsche Zeitung a tiltakozó levél és a német gazdasági miniszter kijelentése kapcsán megjegyzi: a bírálatok Magyarország számára kedvezőtlen időben hangzanak el, mivel január elsején kezdte meg soros elnökségét az EU-ban. A német lap közlése szerint "kritikus kérdéseket vetnek fel a történtek Orbán Viktor azon szándékainak hihetőségével kapcsolatban, amelyeket a múlt szombaton is megfogalmazott. A magyar kormányfő ugyanis kijelentette: kormánya azért dolgozik, hogy Európa modernebb és versenyképesebb legyen".

A Süddeutsche Zeitung szóba hozza a történtek kapcsán azokat a nemzetközi bírálatokat is, amelyek az új magyar médiatörvény miatt hangoztak el. A német lap szerint a törvény felhatalmazza a média felügyeletét gyakorló Médiatanácsot, hogy szankciókat vezessen be mindazon publikációkra, amelyek "politikailag nem kiegyensúlyozottak". A Süddeutsche Zeitung írása szerint"a médiatörvényt nemzetközi szervezetek a sajtószabadság elleni támadásnak ítélik, holott a magyar kormány szerint rég esedékes volt az új törvény, amely csak a technológiai változásokra reagál."
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!