Nagyvilág

2011.01.02. 14:16

Fico Radičová helyében nem is fogadta volna Orbán Viktort

<p>Robert Fico szerint a szlovák politikai osztály bizonyos mértékben alábecsülte a szlovákiai magyarok Szlovákia iránti lojalitását. A legerősebb szlovák ellenzéki párt, a Smer-SD elnöke azt mondta: nem tart attól, hogy a magyar honosítási törvényt tömegesen ki szeretnék használni a szlovákiai magyarok.</p>

"A szlovákiai magyarok lojalitásaként értékelhető, hogy a Bugár Béla vezette Híd polgári pártot juttatták a parlamentbe a Magyar Koalíció Pártja helyett. Eszerint, nem történik meg, hogy az MKP beint és a szlovákiai magyarok rohannak magyar állampolgárságot kérvényezni" - fogalmazott Fico a SITA hírügynökségnek nyilatkozva.

A Smer elnöke szerint szó sincs arról, hogy az MKP elnöke, Berényi József az igazság egyedüli letéteményese lenne. A politikus vasárnap kijelentette, hogy január első hetében magyar állampolgárságért kíván folyamodni. "Amit Berényi akar tenni, egyáltalán nem jelenti azt, hogy minden szlovákiai magyar megteszi" - hangsúlyozta Fico, hozzátéve, nem tart attól, hogy a magyar honosítási törvényt tömegesen ki szeretnék használni a szlovákiai magyarok. Legfeljebb a politikusaik élnek majd vissza a törvénnyel, hogy deklarálják Magyarországhoz fűződő rokonságukat - így a Smer elnöke.

Fico szerint Orbán Viktor decemberi szlovákiai látogatása ilyen szempontból tulajdonképpen üzenetértékű. Amit Orbán Viktor Szlovákiában csinált, azt a szlovák kormányfő, Iveta Radičová teljességgel figyelmen kívül hagyta. "Az valami lehetetlenség, hogy a Szlovákiába látogató magyar kormányfő előbb megebédel az MKP központjában és csak aztán megy a szlovák kormányfőhöz. Az efféle magatartás nem más, mint vendéglátójának megalázása, ért én Radičová helyében nem is fogadtam volna Orbánt, ha ő azt az MKP tartja elsődleges partnerének, amelynek Szlovákiában jelenleg mindössze 3-4 százalékos támogatottsága van", méltatlankodott Fico.

Az ellenzéki pártelnök, saját bevallása szerint nem tudja megítélni, hogy Orbán Viktor a Híd elnökével Bugár Bélával szembeni viselkedése miatt utóbbi kesereg-e vagy éppenséggel hidegen hagyja őt. "Nem tudni, Bugár szeretne-e változtatni Orbán és a közte levő viszonyon, avagy nem érdekli őt, hogy viselkedik vele szemben Orbán, hiszen nem láthatunk a szlovákiai magyar választó lelkébe" - mondta Robert Fico.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!