Nagyvilág

2010.12.08. 16:26

Vízummentesek lesznek az albánok és a bosnyákok

<p>Bizonyos feltételek mellett várhatóan december közepétől vízummentesen jöhetnek a schengeni övezet - és így Magyarország területére - Albánia és Bosznia-Hercegovina állampolgárai. A vízummentességre kizárólag a biometrikus útlevéllel rendelkezők jogosultak, három hónapnál nem hosszabb beutazás esetén.</p>

Az Országos Rendőr-főkapitányság szerdai tájékoztatása szerint a feltételekhez kötött vízummentességről az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsa döntött. A vízummentesség feltételei: érvényes biometrikus útlevél, a vízummentes beutazás hat hónapon belül legfeljebb három hónapos tartózkodásra jogosít a schengeni térségben, hosszú távú tartózkodásra az érintett nem jogosult. A vízummentesen a schengeni térségben tartózkodók jövedelemszerző tevékenységet nem folytathatnak. A schengeni külső határokon a vízummentességre jogosult, harmadik országbeli beutazókat alapos vizsgálatnak vetik alá.

Akinél a feltételek nem teljesülnek, vagy a három hónap tartózkodást az első beutazástól számított hat hónapon belül már kihasználták, továbbra sem utazhatnak be. Ezen felül a szállítóvállalatoknak, így a légi társaságoknak továbbra is meg kell győződniük arról, hogy a schengeni térségbe beutazó utasaiknak van-e érvényes úti okmányuk. A nem megfelelő úti okmánnyal fuvarozott személyeket kötelező visszaszállítania a kiindulási helyre az érintett társaságnak, de akár meg is bírságolhatják az érintett céget.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!