Nagyvilág

2010.12.12. 12:11

Ítéletidő Egyiptomban és Szíriában

<p>Homokviharok, heves széllökések és esők söpörtek végig Egyiptomon vasárnap. Az ítéletidő miatt számos kikötőt le kell zárni, és akadozott a forgalom a Szuezi-csatornán is. Ítéletidő volt Szíriában is, amelynek fővárosát hóvihar érte el.</p>

Korlátozásokat vezettek be a kairói repülőtéren, miután a látótávolság 300 méter alá csökkent. Az időjárás miatt megtiltották 26 teherhajónak, hogy átkeljenek a Szuezi-csatornán, 29 kisebb hajó pedig több órás késéssel indulhatott csak el a csatornán, amelynek bevétele Egyiptom költségvetésében a harmadik legnagyobb tétel a turizmus és a külföldön dolgozó egyiptomiak hazautalásai után.

A hatalmas hullámok miatt le kellett zárni Egyiptom mind a nyolc Vörös-tengeri kikötőjét, valamint a Földközi-tengeri Alexandria és Dekheila kikötőit is. Az előrejelzések szerint hétfőn is marad a nagyon rossz idő, ezért a meteorológusok azt tanácsolják, hogy aki teheti, ne mozduljon ki, mivel homok borítja Kairó nagy részét is.

Ítéletidő tombol Szíriában is. Damaszkuszt hóvihar érte el vasárnap, és emiatt a fővárosban forgalmi káosz alakult ki. Mivel Szíriát négy éve szárazság sújtja, sokan még örültek is a csapadéknak. Az ország más részein folytatódtak a pénteken kezdődött heves és hideg szélviharok, amelyek következtében zuhant a hőmérséklet. Tartusz forgalmas kikötője péntek óta zárva van a fákat kitépő viharok miatt.

A hirtelen jött lehűlés előtt négy hónapon át rendkívüli hőség volt Szíriában, amely 2006 óta szenved a szárazságtól. Az ENSZ adatai szerint az aszály 1,3 millió embert érint, és közülük 800 ezret súlyosan. A világszervezet élelmiszersegélyezési programja júniusban 200 ezer embernek elegendő élelmiszert küldött Szíriába, amely a második nagy élelmiszeradományt kapta tavaly óta.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!