Nagyvilág

2010.12.28. 21:11

Nyilvánosan ellentmondott Medvegyev Putyinnak

<p>Komoly nézeteltérés volt az orosz államfő és hivatali elődje, a jelenlegi kormányfő között a Kremlben- közölte kedden az orosz média.</p>

Vlagyimir Putyin és Dmitrij Medvegyev részt vettek egy nyilvános megbeszélésen, amelyen az utóbbi idők véres etnikai feszültségeiről volt szó, és eközben Putyin megdicsérte a szovjet idők nemzetiségi politikáját, mire Medvegyev az Egyesült Államokat hozta fel követendő példaként.

Putyin azt mondta, hogy Oroszország nem tanult a szovjet korszak pozitívumából, jelesül abból, hogy akkor barátságban éltek egymással a nemzetiségek. Az orosz kormányfő a hazafiság fontosságára is felhívta a figyelmet. Erre Medvegyev azt válaszolta, hogy a szovjet rendszer nem egészen pozitív példa.

"Megismételhetjük, ami a szovjet időszakban történt? Nem, ez lehetetlen. A Szovjetunió egy ideológiai alapú állam volt, és legyünk őszinték, ennek megfelelően nagyon merev és kemény is volt. Oroszország más, ezért nekünk új megközelítésekre van szükségünk"- közölte az orosz elnök, és az Egyesült Államokat hozta fel példaként.

Az orosz média szerint a szokatlan szópárbaj rávilágít arra, hogy nincs minden rendben a két vezető között. A nyilvános nézeteltérés, illetve az a tény, hogy Medvegyev ellentmondott Putyinnak, arra utal, hogy feszültség alakult ki a két vezető között a 2012-es elnökválasztások előtt.

Putyin két államfői ciklus után az alkotmány miatt nem lehetett harmadszor elnök 2008-ban, így lett belőle kormányfő,"politikai neveltjéből", Medvegyevből pedig elnök. De 2012-ben Putyin ismét indulhat az elnökválasztásokon, szándékát azonban mindmáig lebegtette. Medvegyevről sem tudni, hogy akar-e indulni. Megfigyelők szerint háttéralkut köthet a két politikus, a Kremlben lezajlott"szópárbaj" azonban másra utal.
- Függtlen Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!