Nagyvilág

2010.12.11. 16:01

Meghosszabbították a volt horvát kormányfő kiadatási őrizetét az osztrákok

<p>Két héttel meghosszabbította Ivo Sanader volt horvát kormányfő kiadatási őrizetét egy osztrák bíróság szombaton. A politikust egyebek mellett korrupcióval és hatalommal való visszaéléssel vádolják hazájában.</p>

Még nem döntöttek arról, mennyi ideig marad Ausztriában a volt horvát miniszterelnök. Ha a gyanúsított beleegyezik a gyorsított eljárásba, akkor akár napokon belül hazaszállítják - mondta Barbara Feuchtinger, az osztrák ügyészség szóvivője szombaton. Amennyiben Sanader megtagadja ezt, akkor bíróság elé állítják, és hosszabb időt vehet igénybe az eljárás.

Sanadert múlt pénteken tartóztatták le Ausztriában, néhány órával azután, hogy a horvát hatóságok kiadták ellene a nemzetközi letartóztatási parancsot. A politikus röviddel azelőtt távozott az országból, hogy a zágrábi törvényhozás megfosztotta mentelmi jogától a tavaly óta képviselőként dolgozó 57 éves volt kormányfőt. 2003 és 2009 között volt Horvátország miniszterelnöke Sanader, akit a szervezett bűnözés és korrupcióellenes hivatal egyebek közt hivatali visszaéléssel és korrupciós ügyekkel gyanúsít. A Horvát Demokrata Unio (HDZ) egykori tagja a HINA horvát hírügynökségnek adott nyilatkozatában tagadta, hogy elmenekült volna az országból, és közölte, ő csak politikai leszámolás áldozata.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!