Nagyvilág

2010.12.06. 17:08

A Hágai Nemzetközi Törvényszék vizsgálódik az észak-koreai támadás ügyében

<p>A Hágai Nemzetközi Törvényszék ügyésze hétfőn bejelentette, hogy feltételezett háborús bűnök ügyében kezd vizsgálatot, amelyet Észak-Korea követett el a közelmúltban, amikor támadást intézett egy dél-koreai sziget ellen, illetve, amikor elsüllyesztett egy déli hadihajót.</p>

A kiadott közlemény szerint jelenleg "előzetes vizsgálódás folyik," hogy kiderítsék: az említett incidensek háborús bűntettnek minősülnek-e.

A törvényszék két pontba szedte vizsgálódását. Elsőként a november 23-i incidenst tanulmányozza át. Ekkor Észak-Korea rakétákat lőtt ki Jongpjong szigetére- tengerészgyalogosok mellett civilek is életüket vesztették a támadásban. Emellett vizsgálja még a március 26-án elsüllyesztett hadihajó ügyét is a törvényszék. A feltételezések szerint egy torpedótámadás vezetett az egyik dél-koreai hadihajó elsüllyedéséhez. 46-an vesztették életüket. A feltételezések szerint egy észak-koreai tengeralattjáró lőtte ki a torpedót.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!