Nagyvilág

2010.12.01. 18:53

A Hamász elfogadná egy palesztin népszavazás jóváhagyását a békéről Izraellel

<p>Elfogad egy esetleges békemegállapodást Izraellel a Hamász, amennyiben az egyezményt népszavazáson támogatja a palesztin nép - közölte szerdán Ismail Haniyeh, a Gázát uraló szélsőséges palesztin szervezet vezetője.</p>

Kijelentése döntő elmozdulás a Hamász eddigi politikájától, amely Izrael állam létét sem fogadja el, és elutasítja a béketárgyalásokat a Mahmúd Abbász vezette rivális palesztin hatóság valamint Izrael között.

"A Hamász tiszteletben fogja tartani a referendum eredményét, még ha ellenkezik is az álláspontjával. Mi olyan palesztin államot akarunk, amelynek alapja a teljes szuverenitás azon a területen, amit 1967-ben foglalt el Izrael. Ennek a palesztin államnak a fővárosa Jeruzsálem kell, hogy legyen, és a békemegállapodásnak tartalmaznia kell a palesztin menekültek ügyének megoldását is"- mondta a Hamász-vezető külföldi újságírók előtt.

Haniyeh kétségét fejezte ki ugyanakkor, hogy megegyezéssel végződhetnek a tárgyalások Izraellel, amely szerinte nem akarja palesztin államot az általa megszállt területeken". Az Abbász vezette palesztin hatóság, illetve Fatah, amely 2006-os választásokon szenvedett vereséget a Hamásztól, és az emiatt kirobbant fegyveres konfliktus után kiszorult Gázából, és Ciszjordániába menekült. A két fél között azóta is feszült a viszony, az Egyiptom közvetítésével folytatott megbékélési tárgyalások rendre megbuktak.

Abbász szeptemberben kezdett tárgyalni Izraellel abban a reményben, hogy egy éven belül lesz békemegállapodás. Ám három héttel a megbeszélések kezdete után a tárgyalások megszakadtak, mivel Izrael jobboldali kormányfője, Benjamin Netanjahu elutasított a zsidó telepek bővítésére vonatkozó és szeptember 26-án lejárt tíz hónapos ciszjordániai moratórium meghosszabbítását.

Ismail Haniyeh szerdán elutasította azokat az izraeli és nyugati feltevéseket, amelyek szerint az al-Kaidához hasonló terrorszervezet alakulhat a Hamász által uralt Gázában. Mint mondta,"az al-Kaida nincs jelen Gázában, ott csak ellenállás van a megszállókkal szemben, és a Hamász nem terjeszti ki tevékenységét Gázán, illetve a palesztin területeken kívülre."
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!