Nagyvilág

2010.12.20. 12:11

67 év lesz a nyugdíjkorhatár Spanyolországban

<p>A spanyol munkaügyi miniszter hétfői bejelentése szerint a kormány emelni akarja a nyugdíjkorhatárt, és meg akarja változtatni a nyugdíj kiszámításának módját a költségvetési hiány csökkentése érdekében. Valeriano Gomez azt mondta a Cadena Ser nevű rádiónak, hogy 67 évre kívánják emelni a nyugdíjba vonulás korhatárát.</p>

Spanyolország - "Aki 65 évesen akar majd nyugdíjba menni, megteheti, de számolnia kell azzal, hogy ebben az esetben kevesebb lesz a nyugdíja" - mondta a miniszter. A jelenlegi spanyol törvény szerint az utolsó 15 év keresetét veszik alapul a nyugdíj kiszámításánál. Valeriano Gomez azt mondta, hogy 20 évre kell emelni a számítási időszakot. A munkaügyi miniszter egy kérdésre válaszolva azt is felvetette, hogy fokozatosan 25 munkaév lenne a nyugdíj számításának alapja.

"A cél az, hogy a munkával töltött élet nagy részét vegyük alapul a nyugdíj kiszámításánál. Gomez szerint, ha az emberek több pénzt keresnek aktív idejük vége felé, akkor ki kell terjeszteni azt az időt, amit a nyugdíjszámításnál alapul vesznek.

Jose Luis Rodriguez Zapatero szocialista kormánya már többször közölte: drasztikus változások lesznek a nyugdíjrendszerben 2011 elején, hogy csökkentsék a költségvetési hiányt, és megnyugtassák az egyre idegesebb piacokat, amelyek attól tartanak, hogy Spanyolország Görögország és Írország sorsára jut Portugáliával együtt.

A kormányzó szocialisták az ellenzéki Néppárttal megegyeztek a múlt héten a nyugdíj kiszámításánál alapul vett munkával töltött idő kiterjesztésében. A kormány azt közölte, hogy január 28-án döntenek a konkrétumokról.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!