Nagyvilág

2010.11.12. 16:05

Vizsgálat Oroszországban a Daimler korrupciós ügye kapcsán

<p>Az orosz ügyészség pénteken bejelentette, hogy nyomozást indítottak a Daimler világméretű korrupciós botránya kapcsán.</p>

A Mercedes-Benz autókat gyártó céget még márciusban perelte be az amerikai kormány a korrupciós törvények megsértése miatt. Az amerikai hatóságok szerint az autógyár több évtizeden keresztül korrumpált külföldi tisztviselőket, hogy állami megrendelésekhez jusson.

Az amerikai szövetségi bíróságnak benyújtott vádirat szerint a Daimler nagyjából négymillió dollárt fizetett ki kenőpénzként orosz tisztségviselőknek, hogy állami megrendeléseket kapjanak. A megvesztegetések egyébként az amerikai igazságügyi minisztérium szerint legalább 22 országban történtek. A Daimler végül 180 millió dolláros pénzbüntetést fizetett, egy peren kívüli megegyezés részeként.

Az orosz ügyészség nyomozóbizottsága nyolc hónappal később jelentette be, hogy bűnügyi nyomozást indítottak a Mercedes-Benz típusú autók tisztességtelen vásárlásával kapcsolatban. Az ügyészség rövid közleménye nem tért ki arra, hogy milyen tisztségviselőket vizsgálnak. A bűnösnek talált tisztségviselők akár tíz évig terjedő börtönbüntetést is kaphatnak.

Az amerikai bíróságra márciusban beadott vádirat szerint az orosz belügyminisztérium, valamint a magasrangú állami tisztségviselőket védő Szövetségi Védelmi Szolgálat (FSZO) garázsa fogadott el kenőpénzeket. A megvesztegetések 2000 és 2005 között történtek a vádirat szerint.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!