Nagyvilág

2010.11.26. 07:15

Véget értek a harcok Rio de Janeiro nyomornegyedében

<p>A brazil rendőrségnek sikerült átvennie az irányítást a Rio de Janeiró-i nyomornegyedben, ahova csütörtökön páncélozott járművekkel vonultak be, a helyi drogbandák elleni küzdelem részeként - közölte a brazil katonai rendőrség.</p>

A brazil hatóságok vasárnap óta harcolnak bűnözőkkel több Rió nyomornegyedben is. Az összecsapásoknak már legalább harminc halálos áldozata volt.

"A Vila Cruzeiro negyed jelenleg az állam irányítása alatt áll" - jelentette ki a brazil rendőrség szóvivője, helyi idő szerint csütörtök este. A Rio de Janeiro északi részén található nyomornegyedbe nagyjából dél körül vonultak be a hadsereg hat páncélozott járművével a rendőrség kommandósai, akiket a haditengerészet és a hadsereg egységei, valamint helikopterek is támogattak.

A bandatagok barikádokat emeltek

A negyedben a brazil hatóságok közlése szerint két rivális bűnbanda tagjai egymással összefogva küzdtek a rendfenntartó erők ellen. A bandatagok barikádokat emeltek, és rálőttek az őket elűzni akaró rendőrökre. Nagyjából hatvan járművet gyújtottak fel, köztük majdnem egy tucat városi buszt.

A harcok azután kezdődtek a városban, hogy vasárnap bandatagok rátámadtak egy rendőrőrsre Rio északi részén. Azóta a hatóságok nagyjából 180 embert tartóztattak le, és harminc drogcsempészettel gyanúsítható embert öltek meg az összecsapásokban. A rendőrség emberei vasárnap óta majdnem harminc nyomornegyedre csaptak le, ahol ellenőrzőpontokat állítottak fel.

A rendőrség közben arra figyelmeztetett, hogy bár a csütörtöki akció "fontos lépés volt, még semmi sincs megnyerve". A brazil védelmi minisztérium közben helybenhagyta, hogy újabb nyolcszáz katonát, tíz páncélozott járművet valamint a légierő két helikopterét vezényeljék a nyomornegyedek békéssé tételére. A városban több mint 17 ezer rendőr áll készenlétben.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!