Nagyvilág

2010.11.04. 15:05

Vádemelés két férfi ellen a görögországi bombaküldemények ügyében

<p>Vádat emeltek terrorizmus miatt csütörtökön Görögországban egy 22 és egy 24 éves görög állampolgár ellen, a levél- és csomagbombák ügyében.</p>

Az athéni bíróság közlése szerint mind a 22 éves férfi, aki vegyésznek tanul az egyik egyetemen, mind 24 éves társa megtagadta a választ a bíró előtt, arra hivatkozva, hogy nem ismerik el törvényesnek az eljárást.

A két férfit terrorizmussal és bűnszervezetben való részvétellel, valamit azzal a vádolják, hogy robbanószerkezeteket birtokoltak és használtak fel. A két fiatalembert hétfőn vették őrizetbe Athén központjában. A vád szerint Nicolas Sarkozy francia államfőnek és a hágai Nemzetközi Bíróságnak küldtek levélbombát. A rendőrség szerint az athéni holland nagykövetségre is küldtek bombát, ezen túl pedig pisztolyokat és egy golyóálló mellényt is találtak náluk.

A rendőrség szerint a vegyészhallgató a Tűz Összeesküvésének Sejtjei nevű szélsőséges csoport tagja, és már ismert a hatóságok előtt gyújtogatások és görög kormányépületek, valamint politikusok hivatalai és otthonai elleni bombamerényletek kapcsán. A görög rendőrség csütörtökön információkat kért a lakosságtól annak érdekében, hogy elfogjanak további öt férfit, ugyancsak a bombaküldemények ügyében.

A rendőrség közlése szerint nem csak a francia elnöknek címeztek a terroristák bombaküldeményeket. A német kancellárnak és az olasz kormányfőnek is küldtek robbanószerkezeteket. Angela Merkel berlini hivatala meg is kapta a küldeményt, amit hatástalanítottak. A Silvio Berlusconinak címzett bomba egy teherszállító gépen volt, a repülőt végül Bolognába irányították, a veszélyes csomagot pedig megsemmisítették.

Csütörtökön újabb, csomagba rejtett bombát találtak és semmisítettek meg Athénban, miután a francia nagykövetség riasztotta azt athéni hatóságokat egy küldemény miatt. Ez már a 14. bomba volt, amit külképviseleteknek, külföldi politikusoknak, szervezeteknek küldtek el az utóbbi napokban.

Pénteken tanácskozásra ülnek össze európai terrorizmus- és bombaszakértők, hogy eldöntsék: a görög események miatt szükség van-e a biztonsági intézkedések fokozására. A görög külügyminiszter csütörtökön azt mondta, hogy a bombaküldemények "nincsenek kapcsolatban a nemzetközi terrorizmussal."
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!