Nagyvilág

2010.11.10. 16:20

Tüntető hallgatók törtek be a brit konzervatív párt székházába

<p>Az egyetemi tandíjak emelése ellen tiltakozó hallgatók törtek be szerdán a brit Konzervatív Párt londoni székházába. Az épületnél összecsapások törtek ki a rendőrség, és a demonstráló hallgatók között. A brit sajtóban megjelent beszámolók szerint "nagyon feszült a helyzet" a kormánypárt székházánál.</p>

A Londonban felvonuló nagyjából húszezer tiltakozó közül néhányan a konzervatívok pártszékházához vonultak, és sikerült bejutniuk az épület aulájába. A brit parlamenthez közel található épület előtt a diákok plakátokból egy kisebb máglyát gyújtottak, és a székház több ablakát is betörték.

A székházból több száz ott dolgozó embert evakuáltak a tűzjelző megszólalása után, és rohamrendőröket vezényletek a tüntetők visszatartására. A Guardian beszámolója szerint legalább két rendőr megsérült, amikor a székházba betört tüntetőket próbálták kitessékelni.

A BBC brit közszolgálati adó közlése szerint a tízezres londoni tüntetés többi része békés volt. A nagyjából húszezer egyetemi hallgató és oktató a kormány egyetemi tandíjakkal kapcsolatos tervei ellen tiltakozik. A terv szerint negyven százalékkal csökkentenék a felsőoktatás állami támogatását, miközben a háromszorosára emelik a tandíjakat.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!