Nagyvilág

2010.11.08. 21:00

Több ezer német katona, kollaboráns szlovén és horvát maradványai egy tömegsírban

<p>Megerősítették a szlovén hatóságok hétfőn, hogy találtak egy tömegsírt, amely több ezer német katona és a megszállókkal együttműködő szlovén, valamint horvát maradványait rejti.</p>

Az ügyben felállított kormánybizottság vezetője azt mondta, hogy a kommunista partizánok követték el a tömeggyilkosságokat, amelyek feltehetőleg 1945 májusa és júniusa között történtek.

Az STA szlovén hírügynökségnek Marko Strovs azt mondta, hogy a horvát határhoz közeli kelet-szlovéniai Mostec térségében van a tömegsír, amelynek feltárása után egy kutatócsoport a múlt héten elvégezte az első vizsgálatokat. A tömegsír 186 méter hosszú, három és fél méter széles, és a csontok a valamivel több, mint egy méteres mélységben vannak a talajba ágyazódva. "Az eddigi eredmények szerint az áldozatok erőszakos halált haltak" - mondta Strovs.

A helyiek is azt állítják, hogy családtagjaik elbeszélései alapján a német katonákat és a kollaboráns szlovénokat, horvátokat, valamint másokat a második világháború végén ölték meg, majd ásták el. A szlovén hatóságok 2008-ban kezdték meg a vizsgálatokat szerte Szlovéniában, az 500, feltételezett tömegsír ügyében.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!