Nagyvilág

2010.11.04. 16:25

Tadics bocsánatot kért a horvátoktól a dél-szláv háború szerb bűneiért

<p>Bocsánatot kért a szerb elnök csütörtökön a délszláv háború idején a szerbek által elkövetett bűnökért a horvátországi Vukovárban. "Azért jöttem, hogy fejet hajtsak az áldozatok emléke előtt, kifejezzem sajnálatomat és bocsánatot kérjek" - mondta Borisz Tadics.</p>

A szerb államfő az Ovcara-emlékműnél beszélt. A kelet-horvátországi Vukovár melletti Ovcara mezőgazdasági telepen követték el az 1991 és 1993 közötti horvátországi háború legsúlyosabb háborús bűntényét. 1991 novemberében - miután a szerb haderő körbezárta és a nem egészen három hónapos ostrom alatt rommá lőtte a szerémségi várost - a Jugoszláv Néphadsereg (JNA) katonái és szerb szabadcsapatok legalább 300 embert elhurcoltak a vukovári kórházból, majd a várostól öt kilométerre lévő mezőgazdasági telepen összeverték, megkínozták, megalázták, végül agyonlőtték őket.

A szerbek 1991 decemberéig hadifogolytábornak is használták az Ovcara telepet, ez idő alatt nagyjából 200 horvát hadifogoly és civil vesztette életét, több mint 60-an pedig eltűntek.

"A megbékélés meg fog történni"

"A bűnök beismerése és a bocsánatkérés teszi lehetővé a megbocsátást és a megbékélést" - mondta Tadics, aki Ivo Josipovic horvát államfő kíséretében kereste fel az emlékhelyet.

A horvát elnök azt mondta válaszában: "a megbékélés meg fog történni, és Szerbia, valamint Horvátország baráti szomszédok lesznek".

Többeknek azonban nem tetszett Tadics látogatása és bocsánatkérése. Néhány tucat tüntető sorakozott fel az Ovcara-emlékműhöz vezető úton, és táblákat emeltek a magasba. "Nem moshatod le a vért", illetve "Bocsánatot kérhetsz, de nincs megbánás"- ez volt olvasható a táblákon.
- Független Hírügynöksé g-

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!