Nagyvilág

2010.11.27. 20:45

Riadókészültségben az egyiptomi biztonsági erők

<p>Az általános választások előtti napon, szombaton riadókészültségbe helyezték az egyiptomi biztonsági erőket, miután összecsapások törtek ki több helyen ellenzéki tüntetők és a rendőrök között. A Nílus deltájában és az ország déli részén több ezren demonstráltak pénteken éjszaka.</p>

Több tüntetés erőszakba torkollott, miután kövekkel dobálták meg egymást a rivális képviselőjelöltek támogatói. Az egyiptomi kormány bejelentése szerint több tízezer rendfenntartót mozgósítottak a választások előtt, a szavazóhelyiségekhez pedig rohamrendőrökkel teli teherautókat vezényeltek, hogy azonnal közbeavatkozzanak szükség esetén.

Főleg az iszlamista mozgalom, a Muszlim Testvériség emberei aktívak. A mozgalom aktivistái a dél-egyiptomi Bani Szuefben csaptak össze a rendőrökkel, akik 15 tüntetőt őrizetbe vettek. A Muszlim Testvériség nem jól áll. Az előrejelzések szerint jóval kevesebbet szerezhet vasárnap a parlamenti helyek ötödénél, amit 2005-ös választásokon elnyert. A hatóságok is kemény nyomást gyakorolnak rájuk. A héten összesen 1200 aktivistájukat vették őrizetbe.

Egyiptomban jövőre elnökválasztás lesz, ebből a szempontból sem mellékes a mostani szavazás. A következő parlament összetétele azért fontos, mert a nagyhatalmú Hoszni Mubarak elnök potenciális kihívóinak a parlament jóváhagyását kell megszerezniük ahhoz, hogy indulhassanak.

Állítólag komoly viszály van Mubarak tervezett hatalomátadása miatt, mivel a fiát, Gamalt szeretné utódjának az elnöki poszton. Az egyik tábor Gamalt akarja, a másik szerint viszont Gamal alkalmatlan az elnökségre. Egyes hírek szerint elbizonytalanodott fiával kapcsolatban a 82 éves Mubarak, aki 1981 óta Egyiptom államfője.

Komoly ellentétek vannak az ellenzéken belül is. Jól példázza ezt, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség korábbi vezetője, a Nobel-békedíjas Mohamed El-Baradei a választások bojkottjára szólította fel az egyiptomiakat. Az előrejelzések szerint mégis sok ellenzéki részt fog venni a szavazásokon.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!