Nagyvilág

2010.11.24. 20:40

Rendőrökkel csaptak össze az olasz diákok Rómában

<p>Rómában a konzervatív kormány felsőoktatást érintő reformtervei ellen tüntető diákok rendőrökkel csaptak össze a szenátus épülete előtt. Néhány diáknak sikerült áttörnie a biztonsági kordont az épületnél, de a rendőrök kiszorították őket.</p>

A demonstrálók a hatóságok sorfalának is nekiment az alsóház épületénél, ahol éppen a reformok vitája zajlott. Az olasz politikusok csütörtökön szavaznak a kormány terveiről. Néhány diák kisebb sérüléseket szenvedett az összetűzés alatt. Az egyetemisták "nem a megszorításokra", "adjátok vissza a jövőnket" feliratú transzparensekkel vonultak Róma utcáin.

Legutóbb november 17-én tartottak megmozdulást a diákok. Akkor 100 olasz városban vonultak az utcára. Rómában akkor is összecsaptak a rendőrökkel.

A diákok azt nehezményezik, hogy a kabinet 9 milliárd euró (2500 milliárd forint) von el az oktatástól, emellett 130 ezer állást is megszűntet 2013-ig.

A reform keretén belül a kormány összevonna több kisebb intézményt, csökkentené a dékánok befolyását, külsős menedzsereket ültetne az intézményeket irányító testületekbe. A bírálók szerint egyetlen dolog miatt akarja Berlusconi végrehajtani a lépéseket: a költségcsökkentésért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!