Nagyvilág

2010.11.20. 09:44

Rakétavédelmi rendszer, 10 éves terv a NATO-csúcson - Az afgánok nem is hallottak 9/11-ről

<p>Közös európai rakétavédelmi rendszer felállításáról állapodtak meg pénteken a NATO tagállamai lisszaboni csúcstalálkozójukon, amelyen tíz éves programot tűztek ki a tagállamok, szombaton pedig az afganisztáni háború befejezésének lehetőségeiről egyeztetnek.</p>

Közben nyilvánosságra hoztak egy felmérést, amelynek eredménye szerint két dél-afganisztáni tartomány lakónak döntő többségének fogalma sincs, hogy mi történt 2001 szeptember 11-én.

Barack Obama amerikai elnök a portugál fővárosban zajló NATO csúcson bejelentette, hogy az európai tagállamok közös rakétavédelmi rendszer felállításáról állapodtak meg, "ami elég erős ahhoz, hogy lefedje a NATO teljes területét és lakosságát hasonlóan az Egyesült Államokhoz". A terv ellen már korábban is folyamatosan tiltakozó Oroszországot pedig arra kérte az amerikai elnök, hogy vegyen részt benne. A NATO szombaton tárgyal a kérdésről Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel. A szervezet és a Kreml között a 2008-as grúziai villámháború óta nem volt magas szintű megbeszélés.

A rakétavédelmi rendszer a NATO tíz éves programjának a része. A 11 oldalas "stratégiai koncepció" megerősíti az egy mindenkiért, mindenki egyért elvet, kifejezi a törekvést a világ atomfegyvermentessé tételére, szól a terrorizmus, illetve az internetes támadások elleni harcról, a nemzetközi válságkezelésben való további aktív részvételről, valamint leszögezi, hogy a NATO nem jelent fenyegetést Oroszország számára.

A portugál fővárosban zajló csúcs szombati fő témája Afganisztán lesz. Hamid Karzai elnök is találkozik a vezetőkkel, akik a háború lezárását sürgetik. A jelenlegi tervek szerint a NATO 2014-ig átadná az ország katonai ellenőrzését az afgán kormányerőknek, és a Nemzetközi Biztonsági és Támogató Erők (ISAF) tagjai onnantól legfeljebb már csak kiképzési szerepet vállalnának az ázsiai országban, ahol jelenleg 130 ezer külföldi, főként amerikai állomásozik. A NATO több vezetője kételkedik abban, hogy Kabul képes lesz ellátni a feladatot, de Anders Fogh Rasmussen főtitkár reálisnak nevezte a kitűzött célt.

Közben érdekes felmérést tett közzé a biztonságpolitikával foglalkozó, ICOS nevű nemzetközi szervezet. Kiderült, hogy a háború által leginkább sújtott két dél-afganisztáni tartomány lakónak döntő többsége nem hallott a 2001 szeptember 11-ei támadásokról, amely az Egyesült Államok inváziójának közvetlen oka volt. Helmand és Kandahar múlt hónapban megkérdezett 1000 lakosa közül 92 százalék mondta azt, hogy nem tud a több mint kilenc évvel ezelőtti eseményekről. "Meg kell magyaráznunk az afgán népnek, hogy miért vagyunk itt, ugyanakkor meg kell mutatnunk és meg kell győznünk őket, hogy a jövő jobb velünk, mint a tálibokkal" - mondta az ICOS elnöke, Norine MacDonald.

A kutatás szerint a dél-afganisztániak 40 százaléka hiszi azt, hogy a külföldiek azért vannak az országban, hogy elpusztítsák az iszlámot, vagy elfoglalják, elpusztítsák Afganisztánt. 61 százalék kételkedik abban, hogy az afgán erők egyedül is biztosítani tudják majd a biztonságot, 81 százalékuk pedig úgy véli, az al-Kaida visszatérhet, és a Nyugat elleni támadásokhoz használhatja majd Afganisztánt.
- Független Hírügynökség -


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!