Nagyvilág

2010.11.23. 16:05

Nem tudják a német rendőrök, mit tegyenek terrortámadás esetén

<p>A német rendőrszakszervezet (GdP) vezetője szerint a rendőrök nincsenek felkészítve egy terrortámadásra. A szervezet berlini tanácskozásán Bernhard Witthaut azt mondta kedden: a rendőrök számára minden adott, hogy megbirkózzanak egy természeti csapással, de nem a merényletekkel, például egy öngyilkos robbantással.</p>

"Egy átlagos rendőrt felkészítenek napi szolgálatában katasztrófákra és balesetekre, így arra is, hogy miként menekítse ki az embereket egy veszélyessé vált helyről, de arra nem, hogy mit tegyen terrortámadás esetén"- mondta a szakszervezet elnöke, akit hétfőn választottak meg.

Witthaut elmondta: az elmúlt években kilencezer rendőri állás szűnt meg, és 2019-ig további kilencezres csökkentés várható, ami aláássa a biztonságot, miközben a kormány fokozott rendőri jelenlétet vár el az utcákon. A szakszervezet elnöke ugyanakkor elutasította azt a felvetést, hogy katonákat vessenek be a terrorfenyegetés elhárítására. Mint mondta, "Németország utcáin semmi keresnivalója a hadseregnek".

Thomas de Maiziere belügyminiszter a múlt szerdán jelentette be, hogy a titkosszolgálat információi szerint ebben a hónapban terrortámadás várható, és a célpontok között szerepel a parlament. A bejelentés után lezárták a Reichstag üvegkupoláját a turisták elől, akik nem jelentkeztek be előre. Ezzel egy időben gépfegyveres rendőrök jelentek meg az épületnél, valamint a vasútállomásokon és a reptereken.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!