Nagyvilág

2010.11.09. 20:10

Nem lesz vádemelés a CIA kihallgatási videóinak megsemmisítői ellen

<p>Nem indul vádeljárás a CIA tisztségviselői ellen, akik kihallgatásokról készült videókat semmisítettek meg. Ezt kedden jelentette be az amerikai igazságügyi minisztérium, amelynek közleménye szerint "alapos vizsgálat után jutottak erre az elhatározásra".</p>

A felvételeken terrorizmussal gyanúsított fogvatartottak hallgatnak ki.
Az AFP francia hírügynökség értesülései szerint a megsemmisített videók titkos CIA-börtönökben lefolyatott kihallgatásokon készültek. A keddi közleményben említett "alapos vizsgálat" első szakasza 2008 januárjában kezdődött az előző Bush-kormány akkori igazságügyi minisztere, Michael Mukasey utasítására.

Mukasey azután indította el a vizsgálatot, hogy néhány héttel korábban kiderült: a CIA három évvel korábban megsemmisítette a videókat, amelyek az al-Kaida feltételezett tagjainak "kemény vallatásairól" készültek. Az AFP szerint a 2001.szeptember 11-i terrortámadások után néhány hónappal már folytak ilyen kihallgatások.

A vizsgálat idején a CIA akkori igazgatója, Michael Hayden azt közölte, hogy a videókat azért zúzták be, mert így akarták védeni a kihallgatók személyazonosságát, illetve biztonságát. Néhány amerikai törvényhozó és számos nemzetközi jogvédő szerint a megsemmisítés valójában azt a célt szolgálta, hogy eltüntessék a kínzások bizonyítékait.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!