Nagyvilág

2010.11.08. 19:10

Marihuána illatú kaparós kártyácskákkal az illegális kannabisz-ültetvények ellen

<p>Az illegális kenderültetvények elleni küzdelem sikere érdekében 30 ezer marihuána illatot rejtő kaparós kártyácskát osztottak szét a holland hatóságok hétfőn.</p>

A kormány által létrehozott illetékes csoport szóvivője azt mondta:"tudatosítani akarják a polgárokban a veszélyt, amit az ilyen ültetvények jelentenek, és azt szeretnék, ha megéreznék a gyanús helyzeteket, amiket jelenteniük kell."

Habár technikai értelemben továbbra is illegális, nem bűncselekmény az öt grammnál kevesebb marihuána birtoklása és fogyasztása Hollandiában az 1976 óta érvényesülő tolerancia jegyében. Személyes használatra bármely felnőtt holland állampolgár öt kendertövet termeszthet.

Azonban továbbra is törvénytelen, tehát büntetendő a nagyobb ültetvények létrehozása és a kereskedelem, ami a szervezett bűnözésnek évi kétmilliárd eurós hasznot hoz. A Hágában és Rotterdamban hétfő szétosztott kártyácskákon egy mondat is olvasható: "Vegyen részt a kannabisz elleni küzdelemben!"

Akárcsak a kaparós sorsjegyek esetében, ezeket a kártyácskákat is meg kell vakargatni, és akkor érezni a marihuána illatát. A kártyán egy rendőrségi telefonszám is szerepel arra az esetre, ha az illat alapján az éber állampolgár rájön, hogy mit művel valaki a környezetében.

A kormánycsoport szóvivője, Arnie Loos azt mondta, hogy ez egy próbaakció, amit kiterjesztenek majd a többi holland városra, ha beválik. A holland hatóságok szerint legalább 40 ezer illegális ültetvény lehet az országban, padlásokon, lakásokban, raktárhelyiségekben elrejtve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!