Nagyvilág

2010.11.15. 13:53

Magyar hotel Európa legolcsóbb szállodája

<p>Egy budapesti hotel áll a Trivago brit, szállodai árakat összehasonlító portál tízes listáján, amely ezúttal tíz európai bevásárló úti cél szállodai árait hasonlította össze.</p>

Az összehasonlítás során alapvető szempont volt, hogy a szállodai szoba ára a lehető legalacsonyabb legyen, hogy a bevásárló turisták "beszerző körútra" félretett pénzét minél kevésbé vigye el a szállásdíj.

A 10 városban felsorolt 10 szálloda a 4 és 5 csillagosok közül került ki. Az árak 22 és 45 font között változtak. Legdrágábbak London és Amszterdam voltak személyenként egy éjszakára 45 fonttal, Londonban reggelivel együtt. Jellemző ár a vizsgált szállodák esetében a 30 font körüli egy fő/éjszaka ár volt, többnyire reggelivel együtt és abban az esetben, ha az árat egy bizonyos foglalási oldalon kapja a bevásárló turista.

Az összehasonlítások szerint a budapesti Hotel Novotel Budapest Centrum szerepelt első helyen, a legalacsonyabb 22 fontos árral, egy főre, egy éjszakával, reggelivel. A Trivago-n keresztül elérhető, különböző portálokon november 26-28 közti időszakra vonatkozó foglalások árai a 22 fonttól indulnak és változnak foglalási oldaltól függően.

Niklai Ákos, a Magyar Szállodaszövetség ügyvezető testületi tagja a Napi Turizmus érdeklődésére elmondta: egyfelől pozitív reklám az országnak az alacsony ár, hiszen a hazánkat népszerűsítő kampányokban eddig is kommunikáltuk a turisták felé a kedvező ár-érték arányt. Másfelől - tette hozzá Niklai Ákos - a jövőre vonatkozóan figyelni kell a szállodáknak az árengedmények mértékére; nem biztos, hogy további árengedmények további vendégeket is hoznak.

Továbbá a túlságosan alacsony ár a szállodák jövedelmezőségét is rontja. Magyarországon az elmúlt években számos szállodafejlesztés történt, a kapacitásbővülés pedig a verseny következtében folyamatosan lejjebb nyomta az árakat. A 2008 végén a reálgazdaságba is tovagyűrűző hitelválság érzékenyen érintette az ágazatot, s a vendégforgalom csökkenését sok helyütt az árak további esésével próbálták kompenzálni.

A költségoldalon megjelenő tételek azonban nemhogy csökkentek volna, hanem inkább nőttek, elsősorban az energiaárak, amelyek egy szálloda kiadásainak kár a 30-40 százalékát is elérhetik. A szállodaiparban ezért sok hely elbocsátásokkal reagáltak a tendenciára
Forrás: wwww.vg.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!